Харчування і обмін речовин. Поняття про збалансоване/раціональне/ харчування. Білковий, ліпідний, вуглеводний, водно-мінеральний обмін. Поняття якості питної води. Роль ферментів, АТФ у забезпеченні процесів метаболізму. Вітаміни, їх роль в обміні речовин. Порушення обміну речовин, пов'язані з нестачею чи надлишком надходження певних вітамінів. Негативний вплив на метаболізм токсичних речовин. Знешкодження токсичних сполук в організмі людини. Нейрогуморальна регуляція процесів метаболізму.
Учасник/учасниця ЗНО повинен/повинна вміти:
- складати схеми обміну вуглеводів, ліпідів, білків в організмі людини;
- порівнювати енергетичне і пластичне значення різних речовин;
- розрізняти жиророзчинні і водорозчинні вітаміни;
- співвідносити вітаміни і харчові продукти;
- аналізувати харчовий раціон;
- правильно оцінювати важливість якості питної води та збалансованого харчування для збереження здоров'я.