Загальна характеристика грибів. Особливості будови та процесів життєдіяльності на прикладі шапинкових, цвілевих грибів та дріжджів. Гриби сапротрофи, паразити, симбіотрофи. Значення грибів у природі та житті людини. Різноманітність грибів: шапинкові гриби (маслюк, білий гриб, підосичник, опеньки, печериці, мухомор, бліда поганка), цвілеві гриби (мукор, пеніцил, аспергіл), гриби-паразити рослин (трутовики, борошнисто-росяні, сажки, ріжки). Використання грибів у харчовій промисловості та фармакології.
Учасник/учасниця ЗНО повинен/повинна вміти:
- візуально розпізнавати та характеризувати елементи будови шапинкових і цвілевих грибів;
- розрізняти: шапинкові та цвілеві гриби; шапинкові гриби з трубчастим і пластинчастим гіменофором;
- порівнювати принципи організації, особливості будови та процеси життєдіяльності грибів та інших еукаріотичних організмів;
- визначати взаємозв'язки грибів з іншими організмам;
- оцінювати можливості використання грибів у господарській діяльності людини.