Чехія – країна в самісінькому серці Європи з неймовірною історією та прекрасним сьогоденням. З 1999 року, коли навчання для іноземців, що знають чеську мову, стало безкоштовним, все більше школярів та студентів приїжджають сюди, щоб здобути якісну європейську освіту. Відповідно до звіту ЮНІСЕФ за 2017 рік, Чехія виявилася на 22 місці за рівнем освіти. До прикладу, Польща – на 31 місці, а США посіли лише 32 сходинку. Отож на освітній платформі learning.ua ми познайомимо вас з особливостями навчання дітей у Чеській Республіці.

    Система освіти Чехії розділена на чотири гілки: дошкільну, базову (початкову), середню та вищу.

    Дитячі садочки забезпечують дошкільну освіту для малюків від 3 до 6 років. З 2017 року діє закон, що встановив обов'язкове навчання в дошкільному підготовчому класі впродовж одного року. Відвідування державних дитячих закладів безкоштовне, проте батькам доведеться платити щомісячні внески (кожен садок визначає їх окремо, та сума становить близько 2000 крон на місяць). Вартість приватного дошкільного закладу в Чехії - від 300 євро і вище. Серед них є садочки з чеською, англійською, російською мовами спілкування. Процедура зарахування дітей зазвичай триває з січня по травень, а навчальний рік розпочинається у вересні: батьки або опікуни мають подати особисті документи, медичну картку дитини і свідоцтво про її народження. Для того, щоб оформити до садочка дитину іноземцеві, достатньо принести дозвіл на перебування в Чехії (віза або інший документ), а також медичну картку, привезену з собою.

    На відміну від України, в Чехії більш розгалужена структура середньої і вищої школи, яка має свої особливості.

    Навчання для всіх дітей, які досягнули шестирічного віку, починається в початковій школі (základní škola) і зазвичай закінчується в п’ятнадцять років. Відвідування цього закладу освіти є обов’язковим для громадян Чехії та іноземців, які живуть на території країни, навіть не зважаючи на те, легально дитина або її батьки перебувають в Чехії чи ні. Навчання в державній базовій школі – безоплатне, проте, якщо дитина ходитиме до приватного закладу, доведеться витратити декілька тисяч євро на рік. Початкова освіта має два рівні: з 1 по 5 клас і з 6 по 9 клас. Найважливіше, що треба знати батькам, - вони зобов’язані забезпечити відвідування дитини початкової школи, адже в них можна навчатися лише до 18 років. Отже, якщо дитині виповниться вісімнадцять до того, як вона закінчить дев’ятий, тобто останній клас, школяр вже не зможе отримати базову освіту. Тож матиме досить обмежені варіанти подальшої кар'єри та життя.

    Кампанія зі вступу починається ще у квітні - батьки з дитиною мають прийти у встановлений час в день запису, де часто майбутньому школяреві пропонують пройти кілька простих завдань, що визначають його готовність до навчання. Діти ходять до школи з 1 вересня до 30 червня, а відпочивають на літніх канікулах з липня по серпень, також мають вихідні восени та навесні та Різдвяні свята. Водночас, вони залишаються вдома на державні свята.

Навчання дітей у Чехії: як вирішується питання навчання дітей на learning.ua

    Оцінки варіюються від 1 до 5, де 1 - výborně (відмінно), а 5 - nedostatečně (незадовільно). Вчителі оцінку заносять до щоденника, а також до інтернет-кабінету учня. До неї мають доступ тільки батьки та вчителі після відповідного запиту.

    Більшість шкіл вимагають, щоб учні носили змінний одяг та взуття, адже тут діє правило: «Ходимо у змінному або босоніж». Щодня у школах працюють їдальні, які, як правило, пропонують два види меню: звичайне та вегетаріанське. Вартість харчування дитини коштуватиме від 20 до 40 крон за день.

    Для того, щоб діти активно проводили свій вільний час, діють позашкільні клуби: тут школярі відвідують екскурсії, грають в ігри, просто відпочивають. Школи також залучають дітей до активного відпочинку: пропонують вихованцям клуби і гуртки із заняття музикою, мистецтвом, спортом, мовними та комп’ютерними курсами. Хоча деякі школи пропонують ці заняття безкоштовно, проте зазвичай вони також платні.

    Ціна за семестр часто коливається від 500 до 1000 крон.

    Якщо до початкової школи хоче вступити дитина-іноземець, батькам знадобляться такі документи:

    - посвідчення особи дитини;

    - посвідчення особи одного з батьків;

    - засвідчена нотаріусом виписка зі школи з оцінками за навчальний рік з перекладом на чеську.

    Якщо потрібна допомога з пошуку школи, в спілкуванні з керівництвом або розв'язання проблем у школі, іноземці можуть звернутися до CIC - Центру інтеграції іноземців в Чеській Республіці. Ця організація допомагає батькам знаходити та налагоджувати контакт зі школами, проводить курси з чеської мови. Також за необхідності працівник центру може супроводжувати батьків з дитиною на зустріч зі шкільною адміністрацією. CIC випустив інформаційні брошури для батьків, в яких пояснюється, як зареєструвати свою дитину в початковій школі, як працює школа і що потрібно робити після зарахування.

    Невелика кількість обдарованих дітей, що займаються творчістю, після п'ятого класу базової школи можуть піти до консерваторії (konzervatoř). Особливо старанні учні починаючи з 5 та 7 класів початкової школи вже мають право складати іспити для вступу до гімназії (gymnázium) – перейшовши таким чином вже до середньої ланки освіти.

     У середню школу ходять діти 15-19 років, здобуваючи середній рівень освіти. До шкіл середнього рівня освіти (střední škola) учні можуть вступити, отримавши диплом базової освіти та успішно склавши іспит перед зарахуванням. І хоча відвідування цих освітніх закладів не є обов'язковим, більш як 95% дітей продовжують своє навчання.

    Вона складається з чотирьох видів навчальних закладів: 

    Навчання в загальноосвітніх школах (gymnázium) триває чотири роки. Для іноземних студентів, які планують вступати до університетів Чехії, найправильніший шлях – закінчити чеську гімназію. Такий навчальний заклад приймає студентів після 9 класу школи. Гімназія підготує до вступу в університети. До того ж загальноосвітні школи в Чехії мають головну методику викладання іноземних мов. Наприклад, деякі гімназії навчають дітей за британською програмою A-level. Вибираючи таку приватну міжнародну школу, студенти навчатимуться англійською мовою та перебуватимуть на закритій території школи-пансіону (хто мріяв потрапити в Хогвортс – вам туди:)).

    Закінчення приватної школи з британським дипломом дозволить вступити до безлічі англомовних університетів світу. У Празі також є дві приватні україномовні гімназії, кілька шкіл з російською мовою викладання.

    Технічні школи (Střední odborná škola) відрізняються від загальноосвітніх своїм професійним спрямуванням. У системі навчання загальні предмети, тобто ті ж, що й у гімназіях, складають близько 60% , решта - професійно орієнтовані курси. Тут можна здобути професії за спеціальностями: будівництво, перевезення, електротехніка, педагогіка, сільське господарство, управління та ін.

Навчання дітей у Чехії: як вирішується питання навчання дітей на learning.ua

    Професійні училища, або школи (Střední odborné učiliště) сфокусовані на отриманні професійних знань та практики - на це відводиться половина часу всього навчання. Після трирічного навчання студент отримує сертифікат (výuční list), що, однак, не дозволяє продовжити навчання в університеті. Тут можна стати електриком, кухарем, офіціантом, каменярем, сантехніком, автомеханіком, перукарем, садівником тощо.

    Консерваторії (konzervatoř) забезпечують художню освіту і мають програми навчання, що тривають 6 та 8 років. Тут пропонують підготовку у сферах музики, акторської майстерності, хореографії тощо. Через чотири роки студенти отримують середню освіту з іспитом (maturitní zkouška), після чого вони можуть вступити до гімназії або ж продовжити навчання в Третинній професійній школі. Третинні професійні школи (vyšší odborná škola) провадять подальшу освіту для студентів з середньої школи, проте, на відміну від університетів, зосереджуються на практичній підготовці. Навчання тут триває три роки, після якого випускники отримують науковий ступінь Dis. Плата за навчання зазвичай коливається від 3 000 до 5000 крон на рік в державному закладі, за приватний треба буде віддати від 20 000 крон.

    Крім цих чотирьох основних напрямків, є також школи, які вирішують проблему навчання дітей з особливими потребами. Перебування в таких школах завжди рекомендоване лікарем та консультаційним центром і відбувається лише після цілковитої згоди батьків. Система освіти має мережу зі спеціалізованих дитячих садків, початкових та середніх шкіл. До неї також відносяться професійні училища (odborné učiliště), та випускникам після їхнього закінчення, однак, не дозволяється виконувати повний спектр професійних обов'язків. Ці заклади готують їх до роботи помічниками, а не як самостійних працівників. Практичні школи (praktická škola) призначені для студентів з важкими психічними вадами. Тут намагаються навчити їх навичок виконання простої роботи в повсякденному житті.

    Оскільки Чехія - учасник Болонського процесу, вступ до чеського вишу - це хороший спосіб отримати освіту європейського рівня. Велика перевага університетів Чехії в тому, що в студентів є можливість навчатися за обміном, проходити практики і стажування в кращих компаніях світу з Німеччини, Америки, Канади, Франції, Швеції та багатьох інших. Ще одним беззаперечним плюсом є те, що студентська віза дозволяє і працювати, і вчитися - законодавство регулює не більше 20 робочих годин за тиждень на роботу. Бути студентом у Чехії – це мати величезну кількість найрізноманітніших знижок, починаючи з податкових пільг, завершуючи вартістю проїзду та дисконтами в кафе й кінотеатрах.

    Сьогодні до системи вищої освіти Чеської Республіки входять 62 вищих навчальних заклади, з яких 4 – державні. Освіта чеською мовою в цих вишах є безкоштовною для всіх студентів. Саме тому Чехія стала рідною для більш як 42 000 іноземних студентів, що тут навчаються. Щоб підняти рівень володіння мовою абітурієнтів, більшість навчальних закладів надають можливість пройти курс із вивчення чеської на підготовчих факультетах.

    У вишах студент може здобути освіту за трьома ступенями:

    - Бакалаврат (Bc.) (3-4 роки) - перша ступінь вищої освіти. Закінчення бакалаврату прирівнюється до отримання повної вищої освіти.

    - Магістратура (Mgr., Ing., MgA., MgA. залежно від напрямку) - продовження бакалаврату, триває 1-3 роки, викладання фокусується на здобутті теоретичних знань і їх застосуванні;

    - Докторантура (PhD.), що зазвичай триває 3 роки, розрахована на випускників магістратури. Вона присвячена науковим дослідженням.

    Вища освіта можлива для всіх власників атестату про повну загальну середню освіту, якщо вони успішно скласти вступні іспити. Система вступних іспитів визначається кожним вишем окремо – все залежить від спеціальності. Іноземним студентам, які хочуть вступити до чеського університету, слід подавати заяву безпосередньо до обраного закладу. Приймання заяв, зазвичай, здійснюється до кінця лютого або березня. Період вступних іспитів - з червня по вересень.

    А ось список документів, необхідних для вступу до вишів Чехії:

    - заява. Відповідно до чеського законодавства, кількість заяв не обмежується, тому абітурієнт має право подавати в ту, кількість вишів і на ту кількість спеціальностей, на які забажає;

    - 4 кольорові фото розміром 3,5*4,5 см;

    - квитанцію про оплату вступних іспитів (500-1000 крон);

    - копію атестата про повну загальну середню освіту та додаток до нього. Для визнання атестата, отриманого за межами країни (нострифікації) ще до початку іспитів потрібно подати до навчального закладу такі документи: оригінал атестата про повну загальну середню освіту та додаток до нього, що містить оцінки; довідку з навчальними планами предметів із зазначенням кількості годин з кожного предмета за останні 3 роки. Ця довідка має бути підписана директором школи і засвідчена печаткою. Також треба принести довідку про акредитацію школи.

    Важливо! Всі документи мають бути перекладені на чеську мову та нотаріально засвідчені.

    Отож, якщо ви або ваші діти коли-небудь хотіли отримати престижну європейську освіту – не гайте часу, бо мрія ближче, ніж здається!