Останніми днями до України завітало літо, і принесло з собою не лише справжню спеку, а й одну з найбільш улюблених ягід дітей та дорослих — полуницю. На ринках і в супермаркетах розпочалися продажі ароматних та соковитих червоних ягідок з різних куточків України.

    Та чи можна додавати ранню полуницю в дитячий раціон? Чим корисна ця ягода і на що варто звернути увагу перед її покупкою? Давайте розбиратися разом з експертами.

    Які корисні властивості має полуниця?

    Полуниця багата на вітаміни, мікроелементи та антиоксиданти.

    Також у полуниці є вітамін К, багато калію, магнію та біологічно активних сполук, що сприяють молодості та відновленню. А ще ягоди насичені фолієвою кислотою (вітамін В9), якої в ній більше, ніж у винограді та малині.

    Завдяки такому багатому складу полуниця здатна:

    Органічні кислоти і полісахариди у складі ягоди нормалізують роботу кишечника, а, отже, з організму виводяться шкідливі речовини.

    Водночас очільниця МОЗ підкреслює, що біологічно активні елементи містить лише природно червона полуниця (та, що самостійно дозріла).

Полуниця у дитячому харчуванні: рекомендації експертів на learning.ua

    Чим небезпечна полуниця?

    Ця смачна ягідка може провокувати харчову алергію — миттєву або відкладену реакцію імунної системи. Алергія на полуницю є в 6-8% дітей та 9% дорослих. За словами експертів Медичного центру Університету Меріленда, в дітей, батьки яких мають алергію на полуницю, трохи вища ймовірність розвитку алергічної реакції на цей продукт. Однак це не обов’язково!

    Спеціалісти зазначають, що вміст алергену в полуниці не залежить від того, вирощували її в теплиці, на городі чи відповідно до стандартів органічного виробництва.

    Крім того, зернятка, які є на шкірці полуниці, можуть подразнювати шлунково-кишковий тракт дитини. Хоча вони досить дрібні для того, щоб механічно подразнювати слизову, проте погано перетравлюються та можуть спровокувати пронос. Адже захисна система кишківника в маленьких дітей ще не сформована.

    До того ж, саме зернятка полуниці заважають добре помити ягоди, а тому є велика ймовірність зараження гельмінтами (глистами). Саме полуницi та суницi є «найбруднiшими» серед ягід, тому що перебувають дуже близько до землi. Головною причиною їхнього забруднення є пiдживлення землi «натуральними добривами» — гноєм.

    Крім того, ягоди можуть бути джерелом гепатиту А, якщо виросли на забруднених фекаліями полях чи якщо їх збирали хворі на гепатит. Тому полуницю завжди слід ретельно мити перед споживанням.

Полуниця у дитячому харчуванні: рекомендації експертів на learning.ua

    Коли та як вводити полуницю в раціон?

    Навіть серед експертів є деякі суперечки щодо того, з якого віку можна вживати дитині полуницю.

    Раніше вважалося, що її не можна давати малюкам до 3 років. Лікарі радили утриматися від вживання алергенних продуктів з раннього віку, однак ця стратегія «уникнення алергенів про всяк випадок» не показала жодної ефективності. Експерти доводять, що відстрочка введення в раціон продуктів, які можуть викликати алергію, не захищає від неї малюка в майбутньому.

    Тож наразі в Американській академії педіатрії заявляють, що полуницю можна вводити у прикорм однорічного малюка. Також можна вживати полуницю і мамі, що годує (але не в перші два місяці і з великою обережністю, спостерігаючи за реакцією малюка).

    Педіатр Олена Орловська вважає, що ягоди слід вводити в раціон дитини дуже делікатно. Щоб визначити, яка реакція буде в малюка на полуницю, лікар рекомендує залити її окропом, дати настоятися, а водичку в дуже невеликій кількості запропонувати спробувати дитині. Пізніше можна буде з цією водою дати трохи м’якоті. Якщо організм добре сприйме полуницю, поступово можна перейти до вживання свіжих ягід.

    Пропонуючи дитині перші ягоди полуниці, варто пам’ятати про такі правила:

    1. Якщо ви даєте полуницю, в цей день дитині бажано не вживати інші ягоди чи незнайомі продукти. Якщо з’явиться алергія (як правило, у вигляді висипань), то ви точно будете знати, що причина в полуниці.

    2. Однієї ягоди для першого разу цілком буде достатньо! Якщо не буде негативних реакцій, на наступний день можна збільшити кількість.

    3. Як правило, рання ягода насичена нітратами, тому необхідно дочекатися сезону, щоб познайомити малюка з полуницею. Безпечнішими є ті ягоди, що дозріли природним шляхом у червні.

    Батьків мають насторожити такі симптоми, що виникли в дитини після вживання полуниці:

    Якщо в малюка з’явилися ці ознаки, треба звернутися до лікаря та відкоригувати з ним раціон харчування дитини.

Полуниця у дитячому харчуванні: рекомендації експертів на learning.ua

    На що потрібно звертати увагу, купуючи полуниці?

    Критеріями якості полуниці є:

    1. Колір.

    Природний колір ягід — яскраво-червоний. Він свідчить про те, що полуниця була вирощена без використання нітратів. Дуже темні бордові ягоди є або перезрілими, або ж їх «підфарбували». Полуниці з білим кінчиком — не дозрілі. Темні плями на поверхні — ознака обприскування хімічними речовинами.

    2. Хвостик ягоди.

    Це ще один індикатор якості полуниці. Свіжі ягоди мають на ньому зелені та м’ясисті листочки.

    3. Розмір.

    Існує думка, що величезні плоди містять нітрати, але це не завжди так. На розмір полуниці впливає сорт ягоди. Просто є полуниці великих і дрібних сортів. А ось якщо перед вами плоди надто ідеальні — пружні, рівні, з глянцевим блиском — швидше за все вони є обробленими.

    4. Насіння свідчить про стиглість.

    Якщо насінинки опуклі, то полуниця, швидше за все, не дозріла. А якщо вони розташовані в «ямці» і далеко одна від одної, то ягідка стигла.

    5. Запах.

    Аромат у стиглої полуниці сильний та приємний. Ягоди, які пахнуть невиразно, — недозрілі. А якщо аромату немає взагалі, полуниця, найімовірніше, вирощена з нітратами.

    Зверніть також увагу на тару, в якій зберігалася полуниця до покупки. Якщо плоди обробляють, то вони не будуть виділяти сік. Натуральна полуниця залишає сліди соку на коробці, де зберігалася.

    Отже, обираючи полуниці, пам’ятаємо, що:

    Запідозрити надлишок нітратів (понад 100 мг/кг) можна в полуницях, якщо:

    Проте, навіть натуральні ягоди не завжди є безпечними. Тому перед вживанням полуниці її потрібно ретельно мити, навіть якщо ягоди виглядають чистими. Це позбавить їх збудників хвороб та зменшить кількість пестицидів.

    Сподіваємося: поради експертів стануть вам у нагоді. Смакуйте якісну полуницю і будьте здорові!