А ми продовжуємо знаходити відповіді на цікаві запитання ваших чомусиків. У другій добірці ми з'ясували:

    У сьогоднішній статті ми підготували 5 наступних відповідей на запитання, які навіть дорослих можуть поставити у глухий кут.

    1. Як птахи знаходять дорогу під час перельотів?

    В кінці літа багато птахів у різних кінцях світу залишають свої рідні місця та летять зимувати на південь. Іноді вони відлітають на континенти, розташовані за декілька тисяч кілометрів від їхньої домівки. Навесні ж ці птахи повертаються не тільки в ту ж країну, але часто навіть в те ж саме гніздо в тому ж будинку! Як же вони знаходять дорогу?

    Щоб знайти відповідь на це запитання, вчені провели чимало цікавих експериментів. Під час одного з них групу лелек забрали зі своїх гнізд незадовго до настання часу осіннього перельоту і перенесли на інше місце. З цього нового місця їм довелося летіти в іншому напрямку, щоб досягти місця свого зимування. Але коли прийшов час, вони полетіли в тому ж напрямку, в якому вони літали зі свого старого місця!

    Загальною особливістю всіх цих експериментів є те, що до такої навігації здатні лише дорослі птахи, які вже мають досвід міграції і бували на місцях своїх зимівель. Що ж допомагає їм знаходити дорогу?

    Вчені з'ясували, що птахи орієнтуються за Сонцем і зірками, запам'ятовують ландшафти й мають свої наземні орієнтири. Але не менш точно вони дотримуються свого маршруту, коли Сонце та зорі закриті хмарами, а пейзажі внизу вкриті туманом.

    Сьогодні відомо, що основну роль в орієнтації птахів відіграє магнітне поле. На даний момент існують докази того, що щонайменше 24 види птахів здатні відчувати магнітні поля та використовувати їх для навігації. Однак, незважаючи на інтенсивні дослідження, вчені до цього моменту не змогли прийти до єдиного висновку щодо механізму роботи пташиного «компаса» та його місцезнаходження. Дві найбільш популярні гіпотези припускають, що органи, які сприймають магнітне поле, знаходяться або в дзьобі птахів, або в очах.

    Але для того, щоб навчитись користуватись чуттями магнітного поля, птахам потрібен досвід міграції. Тільки побувавши в різних частинах світу і зрозумівши, що показники магнітних полів закономірно змінюються в просторі, птахи вчаться використовувати їх для навігації.

    Міграції молодих птахів більш стереотипні: вони схильні дотримуватись певного (вродженого?) напрямку, але не знають, куди це їх приведе.

5 наукових відповідей на запитання чомусиків та чомучок на learning.ua

    2. Чому швейцарський сир дірчастий?

    Сири бувають різноманітних форм, кольорів і смаків. Швейцарський сир — загальна назва кількох споріднених сортів сиру, вироблених здебільшого в Північній Америці.

    Деякі види швейцарського сиру мають специфічний зовнішній вигляд, пронизаний отворами, які називають «дірками» чи «вічками». Саме дірки стали характерною ознакою цього сиру. А швейцарський сир без дірок називають «сліпим».

    Як же утворюються ці вічка? Ще в 1917 році американський дослідник Вільям Кларк встановив, що причиною виникнення дірок у швейцарському сирі є пропіонові бактерії, які протягом свого життєвого циклу виробляють вуглекислий газ. Бульбашки цього газу й утворюють порожнини всередині сиру.

    Однак, нещодавно виникла альтернативна версія походження отворів у швейцарському сирі.

    У чому ж причина? Виявляється, під час традиційного доїння корів у відро потрапляють мікроскопічні частинки соломи (сіна), які згодом і призводять до утворення величезних порожнин всередині сирного циліндра. А в наші дні виробники сирів все частіше відходять від багатовікових традицій, переходячи на автоматизовані системи виробництва (з герметично закритими відрами). Завдяки цьому молоко виявляється позбавлене сторонніх домішок, в результаті чого сир позбавляється традиційних дірок.

    3. Навіщо кенгуру сумка на животі?

    Як і інші сумчасті тварини, самка кенгуру має на своєму животі сумку. Вона потрібна тому, що кенгурята народжуються дуже маленькими та безпорадними, оскільки структура внутрішніх органів кенгуру не дає змоги повністю виносити дитину.

    Тож відразу після народження маленьке, трисантиметрове кенгуреня, сліпе та голе, переповзає по животі матері в її сумку.

    Потрапивши в свій новий будинок, дитинча відразу ж підповзає до материнського соска, який знаходиться в цьому шкірному мішку. Там воно буде зростати ще сім місяців, харчуючись молоком, поки не зможе вилізти звідти самостійно.

    Часто буває й таке, що мама-кенгуру носить відразу три покоління своїх дітей: найдорослішого, який ніяк не хоче покидати матір, середнього малюка, який ще сильно потребує материнського молока, і найменшого, який ще не народився. Бідній матері нічого не залишається, як силою відправляти старше кенгуреня на самостійне проживання.

5 наукових відповідей на запитання чомусиків та чомучок на learning.ua

    4. Яка країна найменша в світі?

    Коли ми вимовляємо слово «країна», то зазвичай маємо на увазі незалежна держава з певною територією і власним урядом.

    Найменшою в світі незалежною державою є Ватикан. Вона з'явилася 1929 року за угодою між Папою й італійським урядом.

    Ватикан розташований в центрі столиці Італії — Римі — і має площу всього 0,45 кв.км! Це місце, де знаходяться вищі органи управління католицької церкви.

    Ватикан має свій прапор, пошту, залізничний вокзал і навіть гроші. Там також є своя телефонна мережа та станція радіомовлення.

    Усередині Ватикану, серед садів, розташований Ватиканський палац — резиденція Папи — собор святого Петра. У папському палаці знаходяться музеї та бібліотека. До речі, бібліотека Ватикану є однією з найбільших в світі.

    Ватикан також підтримує дипломатичні відносини з іншими країнами, туди прибувають представники держав з усіх кінців землі.

    5. Чому кит випускає фонтан?

    Насамперед варто пояснити малюкам, що кити — це не риби, а ссавці.

    А предки китів жили на суші. Тому їм довелося пристосовуватися до умов життя у воді. Це означає, що за мільйони років у організмах китів відбулися зміни, які дали їм можливість жити в іншому середовищі.

    Але зябра в них так і не з'явилися. Тож вони дихають легенями за допомогою дихальних отворів на голові, які роблять отримання кисню більш легким.

    Кити зазвичай піднімаються на поверхню, щоб подихати повітрям, кожні 5-10 хвилин, але іноді вони можуть залишатися під водою протягом 45 хвилин! Виринувши на поверхню води, кит відразу ж випускає з легень використане повітря і водяну пару у вигляді фонтану. Ця процедура супроводжується сильним шумом, який можна чути на великій відстані.

    Щоб повністю змінити повітря в легенях, кит пускає фонтан кілька разів, після чого він глибоко занурюється у воду.

    Ось такі цікаві факти нам сьогодні вдалося з'ясувати. Сподіваємося, тепер ви зможете впевнено відповісти на ці запитання малюків.