З приходом осені потрібно уважніше поставитися до раціону, особливо дитячого. Саме зараз, під час збору урожаю, ми ще можемо встигнути зміцнити наш імунітет і підготувати організм до зими.
При виборі продуктів до свого столу спеціалісти рекомендують звертати увагу на сезонні фрукти й овочі. Адже ті плоди, котрі дозріли за своїм календарним планом (у відповідний сезон), є набагато смачнішими і кориснішими від тих, що були зібрані в інший час.
Пропонуємо вашій увазі наш ТОП-7 осінніх смаколиків:
1. ГАРБУЗ
- Він містить велику кількість вітамінів і мікроелементів: пектин, мінерали, вітаміни С, В1, В2, В5, Е, РР, а також рідкісні вітаміни Т і К.
У яскравій помаранчевій м’якоті гарбуза є багато каротину (більше, ніж у моркві), який сприяє зміцненню імунітету та посилює опір організму вірусам. Крім того, м’якоть гарбуза завдяки великій кількості клітковини легко засвоюється організмом і допомагає налагодити травлення.
- А доповнення раціону стравами із гарбуза в сирому, вареному, запеченому вигляді збереже шкіру дитини та дорослих зволоженою та вільною від інфекцій.
Не варто забувати і про насіння гарбуза. Свіже гарбузове насіння є багатим джерелом цинку й омега-3 жирних кислот, так необхідних нашому організму.
2. ЯБЛУКА
Ці фрукти з яскравими червоними, жовтими та зеленими бочками — прекрасне джерело заліза, магнію, фосфору, кальцію. Вони підвищують тонус, покращують роботу імунної системи, регулюють апетит. Крім того, пектин відмінно очищає організм від токсинів.
- Завдяки вмісту флавоноїдів, що є одним із найпотужніших антиоксидантів, яблука мають сильні протизапальні властивості, допомагають боротися з інфекціями й алергіями.
До речі, дієтологи рекомендують їсти ці фрукти щодня, аби знизити ризик розвитку багатьох небезпечних хвороб. Так, Оксана Скиталінська, сертифікований МОЗ України лікар-дієтолог, запевняє:
- «Одне свіже осіннє яблуко приносить організму більшу користь, ніж ковтання аптечних вітамінів. 100 грамів яблук мають ефект, рівноцінний 1500 мг таблетованого вітаміну С.
При цьому важливо їсти яблука зі шкіркою, оскільки саме в ній міститься найбільше флавоноїдів.
3. ГРУШІ
Осіння пора — це час, коли природа тішить нас ароматними та солодкими грушами. Але про корисні властивості цього фрукта знають далеко не всі.
А груші багаті на кремній, мідь, залізо та калій (деякі сорти — на йод). Серед інших цінних компонентів — вітаміни групи В, особливо фолієва кислота (В9), фенольні сполуки, дубильні речовини (таніни).
- Так, сполуки калію мають сечогінні властивості та сприяють виведенню солей. Фолієва кислота відіграє важливу роль в процесах кровотворення, фенольні сполуки зміцнюють капіляри, мають протизапальну дію.
Цей фрукт також багатий на пектин, який сприяє очищенню організму.
Від інших фруктів груша відрізняється поживністю, тож після неї малюки ще довго не відчуватимуть голод. Крім того, спілі, соковиті та солодкі груші покращують метаболізм, а їхня м’якоть перетравлюється краще, ніж м’якоть яблук.
- До слова, максимально зберегти корисні властивості груш і яблук можна за допомогою сушки. Сушені фрукти потім зможете використовувати для приготування компотів, випічки або в якості снеків.
4. БОЛГАРСЬКИЙ ПЕРЕЦЬ
Болгарський перець — один з найбільш популярних овочів у світі.
- У його складі присутні: груба клітковина, жири, білки, амінокислоти, вуглеводи, антиоксиданти, ефірні масла, вітаміни (бета-каротин, групи В, С, Е, РР, Н), солі калію і натрію, фтор, магній, залізо, хром, цинк, мідь, йод та інші мінеральні сполуки.
Вживання в їжу перцю корисно для зору, травної системи, стану слизових оболонок, кровоносних судин і шкіри. А вітаміни РР, В1, В2, В6, які є в достатній кількості в м’якоті овочу, позитивно впливають на стан нервової системи і підвищують стійкість до стресів.
- Особливо корисним болгарський перець є для школярів, адже він ефективно покращує пам’ять, концентрацію уваги та когнітивні здібності мозку.
Цей овоч славиться розмаїттям кольорів. Але, все ж таки, найбільш корисними вважаються червоні сорти перцю, в яких міститься максимальна кількість вітаміну С, за вмістом якого перець обганяє лимони та чорну смородину. Тобто вживання цього овоча дитиною не лише збагатить її організм необхідними макро- і мікроелементами, а й перешкоджатиме розвитку запальних процесів, підвищуючи захисну реакцію організму.
Проте необхідно пам’ятати, що знайомити дітей зі смаком свіжого перцю варто не раніше 1,5 років.
5. ЖУРАВЛИНА
Це смачні, соковиті та дуже корисні плоди, широко доступні в осінній сезон.
- 100 г журавлини містять в собі практично добову норму (для дитячого організму) вітамінів С, А, Е і К, близько третини добової норми вітамінів групи В. Є цінним джерелом мікроелементів: калію, фосфору і кальцію.
Унікальність журавлини у вмісті рідкісного вітаміну PP, який відповідає за засвоюваність вітаміну C організмом.
Ягода має сильні протизапальні властивості й ефективна для профілактики та лікування захворювань ясен та інфекцій сечових шляхів.
- До того ж, регулярне вживання журавлини знищує бактерії Helicobacter pylori, які можуть ініціювати запальні захворювання шлунку.
Журавлина підвищує імунітет дитини при простудних захворюваннях (ГРЗ, ГРВІ, грип, аденовірусна інфекція), має загальнозміцнювальну дію.
- Вона є чудовим потогінним засобом і здатна зменшити інтоксикацію дитячого організму.
Відзначимо, що ягоди зберігають свої властивості у свіжому, замороженому та сушеному вигляді.
6. БРОКОЛІ
Броколі — це один з видів капусти, багатий на вітамін С, бета-каротин, вітамін U.
- У броколі присутній цінний антиоксидант сульфарафан, що володіє антибіотичною дією, багато в цьому овочі заліза, кальцію та інших мінеральних речовин. А ще вона — справжнє джерело розчинної клітковини.
Капуста броколі є потужним активатором імунної системи кишечника.
- Таку дію мають всі зелені листові овочі, але броколі серед них стоїть на першому місці.
Тому хоч маленький пучок цієї капусти лікар-дієтолог Оксана Скиталінська рекомендує вживати з кожним прийомом їжі для посилення імунного захисту.
- Але маленькій дитині краще готувати броколі на пару або варити 5-7 хвилин чи запікати в духовці.
7. ХУРМА
У жовтні настає сезон хурми — фрукта з смачною та солодкою м’якоттю.
- Каротин, фруктоза, рутин, кальцій, магній, залізо, йод, пектин, клітковина і таніни — ось основний склад цього помаранчевого фрукта.
Вітаміни групи B, які містяться в хурмі, позитивно впливають на нервову систему, забезпечуючи міцний сон і покращуючи концентрацію уваги. Також хурма зміцнює імунітет і знижує ризик інфекції.
- Окрім того, фрукт покращує зір та процес травлення й допомагає зменшувати набряки.
Однак вводити хурму в раціон дитячого харчування спеціалісти рекомендують лише з 3-х років. До цього часу організм дитини вже зміцніє і відмінно буде справлятися з переварюванням фрукта.
- Порада: вибирайте для дитини сорти хурми, які не в’яжуть, наприклад, «Корольок», «Шахін» та інші. А можете купити звичайний сорт, який в’яже, і покласти фрукт в морозильну камеру. Завдяки цьому прийому, хурма стане менш в’язкою та більш солодкою.
Виявляється, просто включаючи в щоденний раціон дитини сезонні овочі та фрукти, ми значно посилюємо її імунітет та покращуємо роботу майже всіх систем організму. Тож не забудьте сьогодні зайти на ринок і поповнити свій холодильник цими поживними осінніми плодами.