З приходом осені потрібно уважніше поставитися до раціону, особливо дитячого. Саме зараз, під час збору урожаю, ми ще можемо встигнути зміцнити наш імунітет і підготувати організм до зими.

    При виборі продуктів до свого столу спеціалісти рекомендують звертати увагу на сезонні фрукти й овочі. Адже ті плоди, котрі дозріли за своїм календарним планом (у відповідний сезон), є набагато смачнішими і кориснішими від тих, що були зібрані в інший час.

    Пропонуємо вашій увазі наш ТОП-7 осінніх смаколиків:

    1. ГАРБУЗ

    У яскравій помаранчевій м’якоті гарбуза є багато каротину (більше, ніж у моркві), який сприяє зміцненню імунітету та посилює опір організму вірусам. Крім того, м’якоть гарбуза завдяки великій кількості клітковини легко засвоюється організмом і допомагає налагодити травлення.

   Не варто забувати і про насіння гарбуза. Свіже гарбузове насіння є багатим джерелом цинку й омега-3 жирних кислот, так необхідних нашому організму.

Які овочі та фрукти варто включити в раціон дитини восени на learning.ua

    2. ЯБЛУКА

    Ці фрукти з яскравими червоними, жовтими та зеленими бочками — прекрасне джерело заліза, магнію, фосфору, кальцію. Вони підвищують тонус, покращують роботу імунної системи, регулюють апетит. Крім того, пектин відмінно очищає організм від токсинів.

    До речі, дієтологи рекомендують їсти ці фрукти щодня, аби знизити ризик розвитку багатьох небезпечних хвороб. Так, Оксана Скиталінська, сертифікований МОЗ України лікар-дієтолог, запевняє:

    При цьому важливо їсти яблука зі шкіркою, оскільки саме в ній міститься найбільше флавоноїдів.

    3. ГРУШІ

   Осіння пора — це час, коли природа тішить нас ароматними та солодкими грушами. Але про корисні властивості цього фрукта знають далеко не всі.

    А груші багаті на кремній, мідь, залізо та калій (деякі сорти — на йод). Серед інших цінних компонентів — вітаміни групи В, особливо фолієва кислота (В9), фенольні сполуки, дубильні речовини (таніни).

    Цей фрукт також багатий на пектин, який сприяє очищенню організму.

    Від інших фруктів груша відрізняється поживністю, тож після неї малюки ще довго не відчуватимуть голод. Крім того, спілі, соковиті та солодкі груші покращують метаболізм, а їхня м’якоть перетравлюється краще, ніж м’якоть яблук.

    4. БОЛГАРСЬКИЙ ПЕРЕЦЬ

    Болгарський перець — один з найбільш популярних овочів у світі.

    Вживання в їжу перцю корисно для зору, травної системи, стану слизових оболонок, кровоносних судин і шкіри. А вітаміни РР, В1, В2, В6, які є в достатній кількості в м’якоті овочу, позитивно впливають на стан нервової системи і підвищують стійкість до стресів.

    Цей овоч славиться розмаїттям кольорів. Але, все ж таки, найбільш корисними вважаються червоні сорти перцю, в яких міститься максимальна кількість вітаміну С, за вмістом якого перець обганяє лимони та чорну смородину. Тобто вживання цього овоча дитиною не лише збагатить її організм необхідними макро- і мікроелементами, а й перешкоджатиме розвитку запальних процесів, підвищуючи захисну реакцію організму.

    Проте необхідно пам’ятати, що знайомити дітей зі смаком свіжого перцю варто не раніше 1,5 років.

    5. ЖУРАВЛИНА

    Це смачні, соковиті та дуже корисні плоди, широко доступні в осінній сезон.

    Унікальність журавлини у вмісті рідкісного вітаміну PP, який відповідає за засвоюваність вітаміну C організмом.

    Ягода має сильні протизапальні властивості й ефективна для профілактики та лікування захворювань ясен та інфекцій сечових шляхів.

    Журавлина підвищує імунітет дитини при простудних захворюваннях (ГРЗ, ГРВІ, грип, аденовірусна інфекція), має загальнозміцнювальну дію.

    Відзначимо, що ягоди зберігають свої властивості у свіжому, замороженому та сушеному вигляді.

Які овочі та фрукти варто включити в раціон дитини восени на learning.ua

    6. БРОКОЛІ

    Броколі — це один з видів капусти, багатий на вітамін С, бета-каротин, вітамін U.

    Капуста броколі є потужним активатором імунної системи кишечника.

    Тому хоч маленький пучок цієї капусти лікар-дієтолог Оксана Скиталінська рекомендує вживати з кожним прийомом їжі для посилення імунного захисту.

    7. ХУРМА

    У жовтні настає сезон хурми — фрукта з смачною та солодкою м’якоттю.

    Вітаміни групи B, які містяться в хурмі, позитивно впливають на нервову систему, забезпечуючи міцний сон і покращуючи концентрацію уваги. Також хурма зміцнює імунітет і знижує ризик інфекції.

    Однак вводити хурму в раціон дитячого харчування спеціалісти рекомендують лише з 3-х років. До цього часу організм дитини вже зміцніє і відмінно буде справлятися з переварюванням фрукта.

    Виявляється, просто включаючи в щоденний раціон дитини сезонні овочі та фрукти, ми значно посилюємо її імунітет та покращуємо роботу майже всіх систем організму. Тож не забудьте сьогодні зайти на ринок і поповнити свій холодильник цими поживними осінніми плодами.