А ваші малюки отримали подарунок на День Святого Миколая? Це свято є одним з найулюбленіших серед дітвори. Адже, за українською традицією, Миколай обдаровує діток, якщо впродовж року вони були чемними, добрими, шанобливо ставилися до батьків та старанно навчалися. І зазвичай під подушкою (або в черевичку) наші діти знаходить різні солодощі: цукерки, шоколадні фігурки, тістечка, батончики, шоколадки, льодяники тощо.

    Але лікарі та дієтологи б’ють на сполох і переконують батьків не забувати про здоров’я дітей і віддавати перевагу корисним ласощам.

    Чому? Розбираємося в сьогоднішній статті.

    Чим небезпечні цукерки та інші солодощі?

    Ексочільниця МОЗ України Уляна Супрун разом з освітнім проєктом «Здорове харчування для дітей» напередодні новорічно-різдвяних свят закликала батьків відмовитися від цукерок в якості подарунку дітям.

    Як показали результати першого загальнонаціонального дослідження харчування українців, наші діти споживають занадто багато солодкого.

    І це при тому, що норми споживання вільного цукру для дорослих, визначені ВООЗ — 25 грамів на день (4 чайні ложки), максимально — до 50 грамів на добу.

​    Тобто українські діти споживають у 2-3 рази більше цукру на день, ніж потребує їхній організм. Така ситуація може спрацювати як вибухівка уповільненої дії і значно зашкодити здоров‘ю наших дітей.

    Батькам важливо пам’ятати, що надмірне споживання цукру протягом тривалого часу призводить до набору ваги, збільшує ризики ожиріння, провокує проблеми із зубами.

    Крім того, перевищення норми цукру в раціоні збільшує ризики появи серцево-судинних хвороб, діабету другого типу та деяких видів раку. Від солодкого страждає мікрофлора кишківника, а якщо солодощами заміняти повноцінні прийоми їжі — це може створити брак вітамінів, мікроелементів та поживних речовин в організмі.

Чому не варто дарувати дітям цукерки і чим їх можна замінити на learning.ua

    А ми ж розуміємо, що магазинні солодощі дуже часто містять не лише цукор, а й різні підсолоджувачі, солі, консерванти. Нерідко в них є також трансжири, які підвищують ризики виникнення онкологічних та серцево-судинних хвороб.

    Зараз у багатьох країнах світу діють норми по обмеженню використання трансжирів у харчових продуктах. А ВООЗ навіть розпочала глобальну кампанію REPLACE, яка передбачає повну відмову від трансжирів до 2023 року.

    Але поки в Україні дозволено використовувати трансжири в харчових продуктах, потрібно самостійно піклуватися про себе і своїх дітей. Тож завжди звертайте увагу на етикетки цукерок, а також печива. Якщо ви бачите слова «гідрогенізовані рослинні жири», «маргарин» — залиште такі солодощі на полиці.

    Скільки цукру може бути в раціоні дітей?

    Національна служба здоров’я Британії рекомендує:

    1) дітям 4-6 років споживати до 19 грамів цукру на день (3 чайні ложки);

    2) дітям 7-10 років — до 24 грамів на день;

    3) дітям старше 11 років та дорослим — до 30 грамів на день (5 чайних ложок).

    Дітям, молодшим чотирьох років, рекомендують уникати підсолодженої їжі, а також напоїв.

    Чим замінити поширені солодощі?

    Наразі солодощі, які готують без білого цукру (зокрема з додаванням меду, агавового сиропу, коричневого цукру) подаються, як більш здорова альтернатива. Проте, їхнє споживання також необхідно обмежувати.

    Уляна Супрун пояснює, чим небезпечні замінники цукру:

    Взагалі необхідно нагадати собі, що асоціацію «цукерки = свято» вигадали дорослі. Для дітей важливішою є турбота, яку можна проявити іншими способами. Адже в світі, крім цукерок, є ще багато речей, що дарують радість і гарний настрій.

Чому не варто дарувати дітям цукерки і чим їх можна замінити на learning.ua

    Проведіть вільний час разом з дитиною: відвідайте виставку, парк, побавтеся вдома — варіантів безліч, обирайте ті, що подобаються вашій родині. Крім того, дотримуйтеся режиму сну, чергуйте періоди навантаження й відпочинку і оберігайте дітей від стресів, які викликають бажання з’їсти щось солоденьке й подарувати собі «порцію» радості.

    А якщо, все ж таки, збираєтесь подарувати дитині смаколик, надавайте перевагу різноманітним фруктам, солодощам з сухофруктів, пастилі з натурального соку або готуйте власні десерти. Так ви зможете використати менше масла та цукру або ж додати до десерту більш корисні інгредієнти, як-от сухофрукти чи горіхи.

    Центр громадського здоров’я МОЗ України рекомендує такі корисні альтернативи шоколаду, печиву й цукеркам:

    Звісно, зміна харчових звичок — справа непроста і потребує чимало зусиль від батьків. Ми ж розуміємо, що для того, аби дитина їла більш здорову їжу, потрібно змінювати раціон всієї родини. Але невже здоров’я наших дітей цього не варте?