Традиційно напередодні Великодня українці випікають запашні паски, готують різноманітні страви, прикрашають дім і розписують барвисті писанки. До свята готуються всією родиною, адже воно є одним з найулюбленіших і найбільш важливих в українському календарі.

Про головні звичаї Великодня ми писали в минулорічній статті. А сьогодні пропонуємо ознайомитися з різними видами великодніх яєць (писанками, крашанками, дряпанками, крапанками, мальованками) і з’ясувати, які з них можна спробувати зробити разом з дитиною. Крім того, в сьогоднішній статті ми розглянемо символіку кольорів і дізнаємося, які природні барвники можна приготувати в домашніх умовах.

Взагалі, традиція писанкарства є однією з найдавніших і найбільш стійких на всіх етнічних українських землях. Тому для початку пропонуємо трішки зануритися в історію.

Коли виник звичай розписувати яйця?

Історія писанкарства починається з далекого минулого, часів язичницького культу, в якому вона була важливим елементом різноманітних обрядів і ритуалів, пов’язаних з річним циклом відродження природи. Адже в давнину яйце вважалося символом сонця, весняного пробудження природи, зародження життя і продовження роду.

Звичай розмальовування яєць не зник і після прийняття християнства в Київській Русі, а писанки стали одним із символів великодніх свят.

Поступово, зі звичайного обрядового звичаю створення писанок переросло в повноцінний вид народного декоративно-прикладного мистецтва. Певного занепаду традиція писанкарства зазнала лише протягом правління радянської влади, коли розпис писанок на Великдень суворо заборонявся і переслідувався.

На щастя, сьогодні давні традиції створення великодніх яєць відроджуються, з’являються нові майстри, проводяться фестивалі писанок і майстер-класи з їхнього виготовлення.

Які бувають техніки розпису великодніх яєць?

Орнаментування великодніх яєць виконується різними способами. Відповідно, за технікою виконання їх поділяють на:

Давайте познайомимося з ними ближче.

1. ПИСАНКИ

Писанки — це один з найскладніших способів розпису яєць, коли на сирому холодному яйці майстрині виводять візерунки гарячим воском за допомогою писачка.

Розпис великодніх яєць - техніки, символіка кольору та ідеї декору на Learning.ua

Після написання першого узору яйце кладуть в розведену холодну фарбу, починаючи з найсвітлішої, обтирають, воском наносять нові елементи орнаменту і кладуть в іншу фарбу (як правило, темнішу і контрастнішу). Коли всі шари фарби висихали, писанки раніше ставили в гарячу піч і чекали, поки віск повністю розтане і стече з яєць. А яйця тим часом готувалися.

В розписі можуть бути використані геометричні фігури, елементи рослинного і тваринного світу. Цікаво, що писанки різних регіонів України не схожі між собою, вони відрізняються нанесеними елементами і кольорами. Найскладнішим вважається розпис з Гуцульщини. У цьому регіоні візерунки є дуже деталізованими, а лінії — тонесенькими. На Київщині, Тернопільщині, Закарпатті, навпаки, малюнок є великим.

Згідно з давніми віруваннями українського народу писанка наділялася магічними силами — вона приносила добробут і щастя, достаток і здоров’я, захищала людей від усього лихого. Тож розписувати її можна було лише в гарному настрої та з добрими думками.

2. МАЛЬОВАНКИ

В Україні також поширеними є «писанки», які розмальовувалися пензликом. Їх називають мальованками. Цікаво, що, крім узорів, на таких яйцях малюють сюжетні картинки, пейзажі.

Розпис великодніх яєць - техніки, символіка кольору та ідеї декору на Learning.ua

Розмальовувати яйця можна гуашшю, акварельними, олійними фарбами або ж спеціальними лаками та фарбами для яєць.

Спочатку розфарбовують пензликом верхню частину яйця — на гарячому яйці фарба швидко висихає. Потім яйце перевертають і розмальовують іншу частину.

3. КРАПАНКИ

Ця техніка розпису яєць є однією з найпростіших. Саме крапанки (від укр. «крапати»), де не потрібна точність ліній, вміння працювати з писачком і знання символів, найкраще робити з маленькими дітьми.

Техніка виконання: яйце спочатку потрібно занурити в одну фарбу, потім вийняти і висушити. Далі на вже забарвлене яйце точково наносять розплавлений гарячий віск. Коли він висохне, яйце занурюють у наступний за насиченістю колір (жовтий-помаранчевий-червоний-зелений-синій). Остання фарба, використана у крапанці, і буде загальним тлом, на якому будуть різнокольорові краплі.

Після завершення всіх дій яйце обережно підносять до полум’я свічки (тримають збоку, а не над нею, щоб не закоптилося) і, коли віск тане, витирають його паперовою або тканинною серветкою. З-під шару воску з’явиться яскравий візерунок, виконаний різнокольоровими точками.

Розпис великодніх яєць - техніки, символіка кольору та ідеї декору на Learning.ua

Для виготовлення крапанки деякі майстри використовують техніку мальованки — наносять різнокольорові крапки пензликом. А найменші писанкарі можуть ставити крапочки пальчиками, занурюючи їх у різні фарби.

4. ДРЯПАНКИ (ШКРЯБАНКИ)

Такі великодні яйця виготовляються шляхом видряпування візерунку на пофарбованій поверхні яйця. Інструментом для виконання цієї роботи може слугувати голка, шпилька, цвяшок.

Техніка видряпування є надзвичайно складною, вона вимагає зосередженості та вправності. На вишкрябування складного малюнку майстри іноді витрачають декілька днів. Але кінцевий результат заслуговує витрачених зусиль.

Зазвичай для виготовлення дряпанок підбирають яйця коричневих відтінків (вважається, що вони дещо міцніші). Їх відварюють і фарбують у темні, насичені кольори. Після того, як яйця висохнуть, майстри наносять спочатку візерунок олівцем, а потім видряпують його гострим предметом.

У деяких місцевостях України різні техніки розпису яєць поєднувалися між собою, наприклад, «крапанки» і «писанки», «писанки» і «дряпанки» тощо.

5. КРАШАНКИ

Традиційна технологія виготовлення крашанки є дуже простою, порівняно з виготовленням усіх інших видів великодніх яєць. Вона не потребує використання воску, голки чи писачка.

Для надання яйцям кольору українці готували відвари з кори, бруньок, плодів різних дерев і кущів, коріння та стебел трав, пелюсток квітів, лушпиння цибулі. В цих відварах або варили яйця, або залишали просто полежати вже зварені — все залежало від вибору барвника.

А в ХХ столітті почали також фарбувати крашанки різноманітними харчовими барвниками промислового виробництва.

Розпис великодніх яєць - техніки, символіка кольору та ідеї декору на Learning.ua

Щоб крашанки були цікавішими, до яйця можна прикласти листя рослин (петрушки, берези, кропиви), обмотати марлею, обв’язати ниткою і в такому вигляді відварити в лушпинні цибулі (або ж уже зварене яйце опустити у фарбу). Після цього марлю і листочок знімають, а на яйці залишається його світлий відбиток.

Які природні барвники можна використовувати для фарбування яєць?

Ми зібрали варіанти натуральних барвників, які допоможуть вам створити природні насичені кольори та цікаву палітру відтінків.

1. ЧЕРВОНИЙ, ЧЕРВОНО-КОРИЧНЕВИЙ КОЛІР

Традиційного червоно-коричневого кольору українським крашанкам надає відвар цибулиння.

Приготування барвника: 2 склянки цибулиння потрібно залити 2 літрами води і відварити протягом 1 години на маленькому вогні. Після цього відвар проціджують і в ньому варять яйця.

Червоний колір можна також зробити за допомогою настою кори та гілок вишні.

Приготування барвника: залити кору та/або гілки вишні водою (на 100 г гілочок — 1 склянка води) і відварити протягом 30 хвилин. Якщо залишити відвар на ніч, колір буде більш інтенсивним. Потім процідити настій і зварити в ньому яйця. Залежно від часу витримки можна отримати колір різної інтенсивності і відтінку.

2. РОЖЕВИЙ КОЛІР

Для отримання ніжних рожевих крашанок чудово підійде настій або відвар буряка.

Розпис великодніх яєць - техніки, символіка кольору та ідеї декору на Learning.ua

Приготування барвника:

1) Настій: буряк потрібно натерти на великій тертці, залити водою (0,3 л) і додати до розчину 2 столові ложки оцту. Через 30 хв після закипання настій зливають і опускають у нього щойно зварені яйця. Уже за 10-15 хвилин крашанки набувають ніжного рожевого відтінку.

2) Відвар: натертий буряк залийте водою (аби ледве покривала), додайте 2 столові ложки оцту і кип’ятіть 5 хвилин на маленькому вогні. Потім відвар потрібно зцідити і занурити в нього варені яйця.

3. ЖОВТИЙ КОЛІР

Сонячні крашанки легко отримати за допомогою куркуми.

Приготування барвника: в 1 літр води додайте 3 столові ложки змеленої в порошок спеції (можна спочатку її розчинити в невеликій кількості води). Прокип’ятіть розчин протягом 15 хвилин, а потім зваріть у ньому яйця. Майстри переконують, що результат вас приємно вразить.

4.БЛАКИТНИЙ, СИНІЙ КОЛІР

А от відтінки від небесно-блакитного до насиченого синього зможе дати червонокачанна капуста. ЇЇ відвар має червоний колір, але яйця забарвлюються у синій. Приготування барвника: велику голівку капусти потрібно подрібнити, залити 0,5 л води, додати 6 столових ложок оцту та дати настоятися 8-10 годин. Потім настій проціджують і опускають у нього щойно зварені яйця.

5. ФІОЛЕТОВИЙ КОЛІР

Відтінки від бузкового до фіолетового можна отримати за допомогою заморожених з минулого року ягід — чорниці, брусниці, смородини. Кожна з них дає свій відтінок, однак майстрині найдієвішим із ягідних барвників вважають чорницю.

Приготування барвника: 150-200 г ягід замороженої чорниці, залити 1 л води, прокип’ятити 1-2 хв і процідити. Дати відвару настоятися декілька годин. Покласти в настій яйця і варити протягом 10 хвилин. Інтенсивність кольору залежить від концентрації — кількості ягід на обсяг води.

6. КОРИЧНЕВИЙ КОЛІР

У коричневий шоколадний відтінок яйця можна пофарбувати за допомогою кави. Аромат таких крашанок особливо сподобається любителям кави.

Приготування барвника: залити каву гарячою водою, щоб вийшов міцний настій, і зварити в ньому яйця. Можна після цього дати настоятися крашанкам у розчині (від 30 хвилин до кількох годин). Адже насиченість кольору залежить також від тривалості фарбування яєць.

А от залишати яйця в настої на всю ніч майстрині не радять:

Рекомендуємо натерти пофарбовані яйця соняшниковою олією після того, як вони підсохнуть. Це надасть крашанкам блиску та продовжить термін зберігання варених яєць.

Яке символічне значення мають кольори писанок і крашанок?

Символіка кольорів має велике значення при написанні писанки.

Розпис великодніх яєць - техніки, символіка кольору та ідеї декору на Learning.ua

Червоний колір на писанках, мабуть, має найбільше значень. Він символізує любов, добро, радість життя (як колір життєдайної крові). У християнстві червоне яйце є головним символом Воскресіння, жертовності та небесного вогню.

Зелений колір означає весняне пробудження природи, надію на гарний врожай. Він також є символом багатства рослинного і тваринного світу.

Жовтий колір — символ сонця, тепла та врожаю (колір стиглого зерна). Наші предки вірили, що яйця цього кольору оберігають від злих сил.

Блакитний колір уособлює небо, повітря та воду. На писанках він символізував насичення та небесну божественність.

Бурий, коричневий колір символізує землю та її приховану життєдайну силу.

Білий колір — це чистота душі, святість. Цей колір є символом вирію, де перебувають душі. Тож зображені на писанках символи або лінії білого кольору означали безгрішне життя.

А сполучення кількох кольорів з візерунками в орнаменті з чотирьох-п’яти фарб символізує родинне щастя, мир і успіх.

На сьогодні писанку вважають одним із найголовніших надбань української культури. У ній зашифровано елементи світу і природи, традиції минулого, національне світобачення.

Сподіваємося, наше дослідження різноманітних технік розпису великодніх яєць сподобалося вам і ви спробуєте виготовити крапанку, крашанку чи мальованку разом з дітками. А можливо навіть спробуєте зробити писанку чи дряпанку.

Бажаємо вам натхнення і творчих звершень!