Слово «смузі» не так давно з’явилося в нашому словнику. Його поширенню посприяли тренди здорового харчування і поява блендерів на кухнях українських господинь. Властивості самого напою зіграли також важливу роль у його популярності. Смузі чудово тамує спрагу, має багато поживних речовин і нескладний у приготуванні. А ще кольоровий і смачний напій дуже подобається дітям.
Особливо актуальним смузі є влітку, під час спеки. Та й варіантів його приготування в літню пору значно більше. Тому в сьогоднішній статті розбираємося, що ж це за диво-напій, які він має корисні властивості, і пропонуємо 12 рецептів смузі, які можна приготувати із сезонних ягід, фруктів та овочів.
Що таке смузі?
- Назва напою походить від англійського слова «smoothie», що означає «м’який, приємний» або «однорідний».
Смузі — це густий напій (мус), який готують зі свіжих або заморожених фруктів, ягід, овочів, збиваючи їх у блендері до стану пюре і змішуючи з молоком, соком, натуральним йогуртом чи кефіром. У багатьох країнах обов’язковим компонентом цього пюре є також подрібнений у блендері лід.
- Аби зробити напій більш корисним та поживним, можна також додавати до нього горіхи, насіння, вівсяні пластівці, мед.
Перші смузі — банановий і ананасовий — з’явилися в 1930-х роках у Каліфорнії. Їх запропонували виготовляти виробники блендера. Однак популярним у США напій став аж наприкінці 1960-х років — у часи «хіпі» — коли їх почали продавати і рекламувати в магазинах як продукт для здорового харчування.
У 1990-х і 2000-х роках смузі з’явилися у звичайних ресторанах, кав’ярнях і супермаркетах, і поширилися по всьому світу.
Які корисні властивості має смузі?
1. Джерело вітамінів, антиоксидантів і мінералів
У складі смузі поєднується багато корисних компонентів.
- «Це і свіжий сік, і ніжний фруктово-ягідний пектин, і клітковина, і всі потрібні мінерали, вітаміни та біологічно активні речовини, а також кальцій і білок, які містяться в молоці, — пояснює лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. — Завдяки перетиранню фруктів, ягід, горіхів та насіння відбувається розрив оболонок клітин і речовини легше засвоюються організмом, а наявність кількох складових підсилює дію компонентів, у чому й проявляється чудодійна сила складників смузі».
2. Максимальне збереження поживних речовин
Смузі зазвичай готується зі свіжих фруктів, овочів і ягід, які не піддаються термічній обробці та зберігають всі свої корисні властивості.
- В заморожених ягодах також зберігається три чверті біоактивних сполук. Тож для того, щоб взимку насолоджуватися поживними смузі, не забудьте заготовити ягоди на зиму.
3. Позитивний вплив на шлунково-кишковий тракт і забезпечення тривалого відчуття ситості
На відміну від соків, смузі містять не лише рідку частину фруктів, але й усю їхню м’якоть — клітковину. Завдяки цьому напій чудово насичує організм, не створюючи важкість у шлунку. Крім того, харчові волокна допомагають виводити шкідливі речовини з організму.
Яких рекомендацій приготування варто дотримуватися?
Ось кілька порад, які ми рекомендуємо взяти до уваги, щоб отримати від смузі максимум користі та задоволення:
1) Обирайте стиглі і соковиті фрукти, овочі та ягоди. Перед приготуванням напою їх потрібно ретельно вимити.
2) Підбирайте компоненти смузі за кольором.
- Наприклад, не варто змішувати червоні фрукти чи овочі з зеленими. За такого поєднання ви отримаєте напій брунатного кольору, який навряд чи сподобається дітям.
3) Для того, щоб смузі не був занадто рідким і мав приємну м’яку кремоподібну консистенцію, використовуйте натуральні загусники.
- Дієтологи пропонують використовувати банани, які можна знайти в будь-яку пору року. До того ж, стиглі банани є натуральним підсолоджувачем.
4) Дотримуйтеся балансу під час приготування.
Не використовуйте занадто багато інгредієнтів. Ідеальний смузі містить 4-5 компонентів.
- Якщо маєте намір заховати у смузі зелень, яка не дуже подобається дитині, покладіть її зовсім трохи. Це додасть корисних властивостей напою, але не зіпсує його смак.
5) Пропонуйте дитині вживати смузі відразу після приготування, поки він не втратив своїх корисних властивостей і смакових якостей.
- Дієтологи радять, за потреби, зберігати напій у холодильнику. Але не більше, ніж 24 години.
РЕЦЕПТИ СМУЗІ
Важливо, що процес приготування напою нескладний і не забирає багато часу: достатньо лише змішати всі інгредієнти в потужному блендері до стану ніжної густої маси.
1) Фруктово-ягідний смузі
Інгредієнти:
- 100 г чорниці;
- 50 г малини;
- 1 банан;
- 100 мл яблучного соку.
Приготування:
Чорницю і малину ретельно вимийте, банан очистіть від шкірки і розріжте на декілька частин.
Помістіть фрукти та ягоди в чашу блендера і залийте їх яблучним соком. Змішайте усі інгредієнти до однорідної консистенції.
Розлийте напій у склянки. Можна прикрасити його ягідками чорниці і малиною.
2) Персиковий смузі
Інгредієнти:
- 2 стиглих персика;
- 1 банан;
- 150 мл натурального йогурту без цукру;
- мед або інший підсолоджувач за смаком;
- кілька листочків м’яти.
Приготування:
Банани очистіть від шкірки наріжте кільцями середньої товщини. Після цього замотайте їх у плівку і покладіть в морозилку на 30 хвилин.
- Це зробить їх більш щільними і забезпечить необхідну консистенцію напою.
Поки банани заморожуються, займіться підготовкою персиків. Добре вимийте їх і просушіть паперовим рушником. М’якоть наріжте невеликими шматочками, кілька шматочків відкладіть для прикрашання.
Примерзлі банани і шматочки персика помістіть в чашу блендера, залийте натуральним йогуртом. Можна додати до них підсолоджувач і кілька листочків м’яти. Добре збийте інгредієнти блендером до отримання однорідної маси.
Готовий смузі розлийте по склянках, прикрасьте шматочками персика та листочками м’яти.
3) Шоколадно-вишневий смузі
Інгредієнти:
- 250 г вишні (черешні);
- 1 банан;
- 1 ст. л. какао-порошку;
- 1 ст. л. подрібненого мигдалю (мигдального борошна);
- 100 г молока;
- шоколадна стружка для прикрашання.
Приготування:
Вишню вимийте і видаліть кісточки, банан очистіть від шкірки і поріжте на шматочки. У чашу блендера влийте молоко, додайте банан і вишню. Туди ж всипте порцію какао-порошку та попередньо подрібненого мигдалю. Збивайте суміш до отримання однорідної текстури. Перелийте готовий смузі у склянки, прикрасьте його вишнею і присипте шоколадною стружкою.
4) Овочевий смузі
- 1 стебло селери;
- 1 огірок;
- 1 склянка кефіру;
- 0,5 склянки будь-якої зелені (шпинат, петрушка, коріандр, м’ята).
Приготування:
Овочі та зелень ретельно вимийте і дайте стекти воді. Селеру й огірок поріжте кубиками, а зелень — подрібніть.
Помістіть овочі і зелень у чашу блендера і залийте їх кефіром. Змішайте усі інгредієнти до однорідної консистенції.
Розлийте у склянки і прикрасьте листочками зелені.
5) Полуничний смузі з бананом і йогуртом
- 250 г полуниці;
- 1 банан;
- 150 мл натурального йогурту без цукру;
- 1 ч. л. меду (за бажанням);
- гілочка розмарину для прикраси.
Приготування:
Полуницю помийте і трохи просушіть її на паперовому рушнику. Великі полуниці розріжте на шматочки. Банан очистіть від шкірки і поріжте на невеликі шматочки. Покладіть фрукти в чашу блендера і перетворіть на пюре. Додайте натуральний йогурт і мед (якщо хочете зробити напій солодшим). Ще раз збийте інгредієнти в блендері до отримання густої однорідної маси.
Перелийте смузі у склянки і прикрасьте шматочками полуниці та гілочкою розмарину.
Інші варіанти напою: Замість полуниці в цьому смузі можна використовувати малину, чорницю або смородину.
6) Фруктово-горіховий смузі
Інгредієнти:
- 1 ківі;
- 1 банан;
- 100 г смородини;
- 2 ст. л. подрібнених горіхів (волоські горіхи, мигдаль, фундук);
- 150 мл молока.
Приготування:
Очистіть ківі та банан, наріжте фрукти на невеликі шматочки. Вимийте і просушіть на паперовому рушнику чорну смородину. Помістіть фрукти і ягоди в чашу блендера, додайте 2 столові ложки подрібнених горіхів і молоко. Збийте інгредієнти блендером до стану однорідної маси. Перед подачею прикрасьте листочками м’яти і ягідками смородини.
7) Сирний смузі з чорницею
Інгредієнти:
- 100 г. кисломолочного сиру (5/9% жирності);
- 100 г чорниці (свіжої або замороженої);
- 100 мл кефіру або натурального йогурту без цукру;
- 1 ч. л. меду (за бажанням).
Приготування:
Ретельно вимийте чорницю і трохи просушіть її на паперовому рушнику. Покладіть у чашу блендера ягоди, додайте сир, кефір і мед.
Добре збийте інгредієнти до отримання однорідного напою.
Перелийте сирний смузі з чорницею у склянки. Прикрасьте його ягодами і подавайте до столу.
8) Смузі з вівсянкою і малиною
Інгредієнти:
- 100 г малини;
- 2 ст. л. вівсяних пластівців;
- 1 ст. л. горіхів (волоські горіхи, мигдаль, фундук);
- 150 мл натурального йогурту без цукру;
- 1 ч. л. меду (за бажанням);
Приготування:
Вівсяні пластівці залийте йогуртом і залиште на кілька годин для набухання. Малину промийте під проточною водою. Після набухання викладіть пластівці з йогуртом у чашу блендера, додайте малину, горіхи і мед. Добре збийте інгредієнти блендером до отримання однорідної маси.
Прикрасьте готовий напій малиною та горіхами.
9) Смузі «Ягідна фантазія» (з порічок і аґрусу)
Інгредієнти:
- 100 г аґрусу;
- 100 г червоних порічок;
- 100 г білих порічок;
- 250 мл натурального йогурту без цукру;
- 1 ст. л. меду.
Приготування:
Порічки звільніть від гілочок, відкладіть листочки в сторону. Ягоди промийте в проточній воді, використовуючи сито. Аґрус також ретельно почистіть і помийте.
Потім засипте ягоди в чашу блендера. Туди ж покладіть одну столову ложку меду. Залийте всі компоненти йогуртом, збийте їх до однорідної консистенції. Розлийте у склянки і прикрасьте порічками.
10) Смузі з дині
Інгредієнти:
- 200 г дині (половинка маленької);
- 50 г апельсина (четверта частина);
- 1 пучок меліси.
Приготування:
Диню очистіть від насіння і шкірки. Апельсин також звільніть від кісточок і цедри (вона дасть гіркоту). Наріжте фрукти кубиками. Мелісу можна використовувати цілком або лише листочки. Інгредієнти завантажте в чашу блендера і доведіть до однорідної маси.
Перед подачею прикрасьте листочками меліси.
11) Смузі із зеленню та сиром
Інгредієнти:
- 100 г. кисломолочного сиру (5/9% жирності);
- 100 мл натурального йогурту без цукру;
- 1 огірок;
- 1 пучок кропу;
- 1 пучок коріандру.
Приготування:
Зелень і огірок ретельно промийте під проточною водою. Огірок очистіть від шкірки, наріжте кубиками. Зелень можна також подрібнити.
Покладіть інгредієнти в чашу блендера і збийте до однорідної маси. Додайте йогурт, сир, і збийте ще раз.
Склянку такого смузі можна прикрасити гілочкою зелені та кільцем огірка.
12) Яблучний смузі
Інгредієнти:
- 2 яблука
- 100 мл натурального йогурту без цукру;
- ¼ ч. л. ваніліну;
- 1 ч. л. кориці.
Приготування:
Яблука помийте, очистіть від серцевини і насіння, наріжте невеликими шматочками. У чашу блендера налийте йогурт, додайте яблука, ванілін та корицю. Добре збийте інгредієнти до отримання однорідної маси. Готовий смузі розлийте по склянках, прикрасьте корицею.
Впевнені, такі яскраві напої не лише збагатять дитячий організм вітамінами та мінералами, а й подарують сонячний настрій. Але не забувайте під час приготування враховувати смакові вподобання вашої дитини і стан її здоров’я.
Експериментуйте зі смаками, вигадуйте нові поєднання і насолоджуйтеся результатом. Смачного!