Свято наближається... У багатьох будинках вже стоять прикрашені ялиночки, діти пишуть листи святому Миколаю та Діду Морозу, а мами починають складати святкове меню.

Останніми роками до нас прийшла традиція випікати напередодні свята ароматні кекси з горіхами, цукатами та сухофруктами. Але не тільки їх готують господині у Європі. Кожна країна має власні рецепти смачних різдвяних десертів (бісквітний рулет, пудинг, фруктово-горіховий пиріг, печиво з перцем та багато інших).

Пропонуємо сьогодні завітати на кухні Німеччини, Великої Британії, Італії, Франції та Латвії. Вмощуйтеся зручніше, нас чекає багато цікавинок та смачних рецептів від відомих кухарів.

1. НІМЕЧЧИНА — «Штолен» (Stollen)

Традиційні різдвяні десерти різних країн Європи - Learning.ua

Німецький різдвяний кекс, мабуть найбільш відомий і популярний серед усіх різдвяних кексів. У багатьох німецьких сім’ях випікання штоленів — щорічний сімейний ритуал.

Рецепт штолена є одним з найдавніших традиційних рецептів Німеччини. Найперша письмова згадка про нього з’явилася майже 700 років тому: тоді, 1329 року, в Саксонії кекс спекли в якості різдвяного подарунка місцевому єпископу. Своєю формою і білим кольором штоллен символізував новонародженого Ісуса Христа в білих пелюшках.

Через 100 років, у 1430 році титулований князь Ернст Саксонський звернувся до папи Римського з проханням дозволити використовувати масло під час приготування штоллена. І отримав відмову. Лише 1491 року церква дозволила використання вершкового масла в обмін на пожертвування церкві в якості покаяння.

Окрім масла, до складу цього пирога традиційно входять родзинки, мигдаль, цукати з апельсинової і лимонної цедри, борошно, вода і дріжджі. Крім того, для випічки необхідні молоко, цукор, цедра лимона, кухонна сіль, цукрова пудра, ароматні спеції і алкоголь для пряності.

Після випічки штоллен промащують розтопленим вершковим маслом і рясно посипають цукровою пудрою. А потім обгортають пергаментом і залишають у прохолодному місці.

Ароматний, насичений кекс у Німеччині став символом свята і обов’язковою стравою всіх різдвяних ярмарків.

Пропонуємо вам декілька рецептів різдвяного штолена.

1) Дрезденський дріжджовий штолен

Автор рецепта — кулінарний блогер, авторка книги «Творожные облака» Олена Обухова.

Інгредієнти на два середніх штолена або на один великий:

Приготування:

1) За 1-2 доби до готування штолена замочити сухофрукти і цукати в алкоголі, обгорнути посуд харчовою плівкою і залишити настоюватися.

2) Приготувати тісто:

3) Після того, як тісто підійшло, додати рубані горіхи і вимочені сухофрукти, рівномірно розподіляючи їх по всьому тісті.

4) Вимішати м’яке тісто, поділити його на 2 частини (якщо у вас 2 штолени), укласти в застелені пергаментним папером форми (наприклад, у кексові) і дати полежати в теплому місці 30 хв.

5) Випікати 60-80 хв при 200°C.

6) Готовий штолен потрібно гарно змастити вершковим маслом, посипати цукровою пудрою, дати охолонути, загорнути у фольгу (пергамент) і поставити в холодильник на дозрівання.

2) Сирний штолен від Єлизавети Глінської

Єлизавета Глінська відзначає, що цей штолен готується без дріжджів і йому не обов’язково відлежуватися три тижні — можна їсти відразу після приготування.

Інгредієнти для 3 середніх штоленів:

Додатково:

Ознайомитися з деталями приготування можна під час перегляду відеоуроку на YouTube-каналі Лізи Глінської.

ІІ. ІТАЛІЯ — «Панфорте» (Panforte di Siena)

Традиційні різдвяні десерти різних країн Європи - Learning.ua

Панфорте — це традиційні італійські солодощі, які готують на Різдво з великої кількості горіхів та сухофруктів.

Вважається, що панфорте виникли ще у XIII столітті у тосканському місті Сієна. У документах, датованих 1205 роком вказано, що цим десертом платили церковну десятину місцевим монастирям.

Рецептів і варіацій панфорте дуже багато. Вони відрізняються набором сухофруктів, горіхів (мигдаль, лісовий горіх, фісташки), родзинок, спецій (зазвичай це кориця, мускатний горіх, імбир). Печуть панфорте у формах невеликого діаметра товщиною близько 1,5-2,5 см.

ІІІ. ФРАНЦІЯ — «Різдвяне поліно» (Bûche de Noël)

Традиційні різдвяні десерти різних країн Європи - Learning.ua

У Франції на різдвяні свята прийнято їсти бісквітний рулет, який уособлює незгоріле поліно зі святкового вогнища.

Етнографи відзначають, що традиція готувати цей різдвяний десерт має витоки в дохристиянських звичаях святкування Йолю — стародавнього свята, пов’язаного із зимовим сонцестоянням. Так, під час «свята вогню» кельти прикрашали й урочисто спалювали святкове поліно.

До кінця XIX століття поліно стало лише символом: французькі господині почали готувати на Різдво Христове різдвяний десерт у формі зрубаного дерева. Для цього випікають бісквітний корж, змащують його кремом, загортають у рулет та надають йому відповідної форми — зрубаного дерева з сучками. Зовні крем має нагадувати кору дерева — для цього виделкою малюють по ньому візерунок.

Десерт оформлюють цукровою пудрою, що символізує сніг, гілочками, свіжими ягодами та грибами, зробленими з крему безе.

Пропонуємо вам приготувати рулет до свята за рецептом кулінарного експерта Тетяни Литвинової.

Рулет «Різдвяне поліно»

Інгредієнти для бісквітного коржа:

Інгредієнти для просочення:

Інгредієнти для начинки рулету:

Приготування:

1) Спекти бісквітний корж:

2) Приготувати начинку: змішати сир, сметану, горіхи, цукор і мед. У суміш додати какао.

3) Розгорнути рулет. Просочити сиропом, змастити кремом, загорнути.

4) По діагоналі під одним кутом відрізати з одного та іншого краю рулету шматочки довжиною 5 сантиметрів. Відкласти відрізані шматочки в сторону — це майбутні «сучки» «поліна».

5) Приготувати масляний шоколадний крем. Змастити ним рулет.

6) Відрізані шматочки приміряти до «поліна» і надати кожному «сучку» бажану товщину, відрізавши зайве з одного з країв (щоб готове поліно виглядало пропорційно). Змастити нижню сторону «сучків» масляним шоколадним кремом, прикріпити їх до «поліна». «Сучки» обмазати кремом, закриваючи місця стиків.

7) На поверхні «поліна» намалювати візерунок, що імітує кору, за допомогою виделки. Прикрасити «поліно» за своїм бажанням. Прибрати в холодильник і дати настоятися 12 годин.

ІV. ЛАТВІЯ — «Піпаркукас» (Piparkukas)

Традиційні різдвяні десерти різних країн Європи - Learning.ua

Піпаркукас — традиційне різдвяне печиво в Латвії, Німеччині, Швеції, Норвегії, Фінляндії та Естонії.

У перекладі з латиської дослівно означає «перчене печиво», завдяки наявності в його складі молотого перцю. Окрім нього, у тісто також додають суміш інших прянощів — імбир, корицю, кардамон, мускатний горіх, коріандр, гвоздику, що надає печиву особливий смак та аромат.

З часом печиво стали випікати до різдвяних свят. З тіста зазвичай вирізають святкові фігурки (зірочки, ялиночки, янголят), за бажанням прикрашають зверху цукровою глазур’ю. Часто піпаркукас використовується, як ялинкові прикраси.

V. ВЕЛИКА БРИТАНІЯ — «Різдвяний пудинг» (Plum Pudding)

Грудень — це час, коли в кожній англійській сім’ї готують різдвяний пудинг. Популярним він є також в Канаді, США, Австралії та тих країнах, які колись були англійськими колоніями.

Готують десерт з борошна, хлібних крихт, яєць, жиру, сухофруктів і спецій на водяній бані.

Англійські господині роблять пудинг за кілька тижнів до Різдва, в 25-у неділю після Трійці. У Великій Британії вважають, що в приготуванні пудингу має взяти участь кожен член сім’ї, а перемішувати тісто потрібно обов’язково зі сходу на захід на честь трьох мудреців, які відвідали немовля Ісуса.

Готову страву залишають у темному прохолодному місці для дозрівання.
Перед подачею пудинг прикрашають гілочкою гостролиста, поливають сумішшю коньяку та цукру і підпалюють. Він горить тьмяним синім полум’ям і, за словами знавців, стає смачнішим.

Бренд-шеф, кулінарний експерт Євген Клопотенко пропонує власний рецепт різдвяного пудинга. Ділимося ним з вами:

Різдвяний пудинг

Інгредієнти:

Приготування:

1) Сухофрукти помити, розпарити окропом в мисці, злити воду і нарізати невеликими шматочками. Залити сухофрукти коньяком, додати сік і цедру одного апельсина, мелену корицю, перемішати і залишити на 10 хвилин.

2) Яйця збити з цукром і медом до однорідного стану. Розтопити і остудити вершкове масло, перемішати з сухофруктами і яєчною масою, додати горіхи за смаком, терте на дрібній тертці яблуко і добре перемішати.

3) Додати до суміші борошно, подрібнені сухарі або вівсяні висівки і добре перемішати.

4) Розігріти духовку до 180°C. Викласти масу в одну велику або кілька невеликих керамічних форм для запікання. Поставити форму на водяну баню (глибоке деко з водою) в духовку на 60-80 хвилин або до повного затвердіння.

5) Готовий пудинг дістати з духовки, остудити у формі до кімнатної температури, а потім помістити в холодильник на ніч. При подачі посипати цукровою пудрою або прикрасити на свій розсуд.

Сподіваємося, наша мандрівка вам сподобалася й, можливо, до свята і вам захочеться приготувати якийсь із європейських різдвяних десертів.
Бажаємо кулінарних звершень і різдвяного настрою!