Смузі — це густий напій, який готують зі свіжих або заморожених фруктів, ягід, овочів, збиваючи їх у блендері до стану пюре і змішуючи з молоком, соком, натуральним йогуртом чи кефіром. Цей напій містить багато вітамінів та інших поживних речовин. Саме за допомогою яскравого кольорового смузі ми можемо додати в раціон дитини овочі чи фрукти, які в цілому вигляді вона їсть без великого бажання.
- Історію створення напою, його корисні властивості та рекомендації щодо приготування можна знайти в нашій минулорічній статті «12 рецептів смузі, які сподобаються дітям».
А сьогодні пропонуємо вам 15 рецептів смузі, які можна приготувати в холодну пору року.
1) Овочевий смузі з бананом
Інгредієнти:
- 100 г гарбуза;
- 100 г моркви;
- 1 банан;
- 50 мл молока;
- 1 ч.л. оливкової олії.
Приготування:
Попередньо зваріть моркву та гарбуз. Помістіть варені овочі та очищений банан в чашу блендера і залийте їх молоком. Збийте до однорідності.
- З таким смузі добре поєднуються грінки з житнього хліба.
2) Смузі з ківі та апельсинового соку
Інгредієнти:
- 4 ківі;
- 250 г натурального йогурту;
- 0,5 склянки свіжовичавленого апельсинового соку (1 великий апельсин);
- 1 ст.л. меду.
Приготування:
Очистіть ківі від шкірки, розріжте їх навпіл. Помістіть у чашу блендера ківі, апельсиновий сік, йогурт і мед. Збийте до однорідної маси. Готовий смузі розлийте у склянки, прикрасьте шматочками ківі.
3) Смузі з вівсянкою і сухофруктами
Інгредієнти:
- 5 ст.л. вівсяних пластівців;
- 0,5 склянки родзинок;
- 50 г чорносливу;
- 100 г кураги;
- 300 мл молока;
- мед (за смаком).
Приготування:
Для початку промийте сухофрукти, обдайте їх окропом, залийте склянкою гарячої води і залиште на кілька годин. Після цього залийте молоком вівсяні пластівці і також залиште. Потім розм’якшені сухофрукти насипте в чашу блендера, додайте вівсянку з молоком, мед і подрібніть до однорідного стану.
- За бажання цей напій можна доповнити меленими волоськими горіхами або фундуком.
4) Смузі з хурми і мандаринів
Інгредієнти на 2 порції:
- 2 чашки молока;
- 1 стиглий банан;
- 1 чашка нарізаної шматочками хурми;
- 1 чашка мандаринових дольок;
- 1 ч.л. натертого свіжого кореня імбиру;
- половинка стручка ванілі (тільки насіння) або кілька крапель екстракту;
- мед (за смаком).
Приготування:
Заздалегідь заморозьте шматочки хурми і дольки мандарина. Це зробить їх більш щільними і забезпечить необхідну консистенцію напою.
- Якщо хурма має жорстку шкірку, її можна зрізати — тоді смузі буде більш однорідним.
Складіть всі інгредієнти в чашу блендера і збийте їх до стану пюре.
Розділіть смузі на порції і подавайте відразу з медом.
- Відзначимо, що це смузі є дуже корисним, адже фрукти в його складі багаті вітамінами, молоко — кальцієм, а імбир допомагає прискорювати метаболізм.
5) Молочний смузі з вівсянкою
Інгредієнти:
- 1 банан;
- 0,25 чашки вівсяних пластівців (сухих);
- 0,5 чашки натурального йогурту;
- 0,5 чашки молока;
- 0,5 ч.л. меду.
Приготування:
Очищений банан поріжте на невеликі шматочки. Помістіть всі інгредієнти в блендер. Подрібніть їх на високій швидкості приблизно 30-60 секунд до однорідного стану.
6) Сирно-банановий смузі з чорносливом
Інгредієнти на 2 порції:
- 4 ст. л. кисломолочного сиру;
- 1 великий банан;
- 6 шт. чорносливу;
- 250 мл ряжанки.
Приготування:
Очищений банан поріжте кільцями. Перекладіть їх на тарілку і поставте в морозильну камеру на 30 хвилин. Чорнослив ретельно промийте і залийте гарячою водою на 10 хвилин. Потім злийте воду і поріжте сухофрукти на кілька шматочків.
Далі викладіть в чашу блендера охолоджені кільця банана і сухофрукти. Додайте сир і ретельно подрібніть всі інгредієнти. Після цього влийте ряжанку і змішайте до густої і однорідної текстури.
- Прикрасити напій можна шматочками банана і листочками м’яти або розмарину.
7) Гарбузово-морквяний смузі
Інгредієнти:
- 70 г гарбуза солодких сортів;
- 30 г моркви;
- 100 г йогурту.
Приготування:
Очистіть моркву, ошпарте її окропом, потім натріть на терці. Після цього розріжте гарбуз, очистьте його від насіння і так само натріть на тертці. Помістіть обидва інгредієнта в блендер, додайте йогурт і подрібніть до однорідного стану.
8) Фруктовий смузі з кефіром
Інгредієнти:
- 1 ківі;
- 1 мандарин;
- 1 яблуко;
- 200 мл. кефіру.
Приготування:
Очищений ківі поріжте на невеликі шматочки. Мандарин розберіть на дольки. Якщо в них є кісточки, обов’язково дістаньте їх. Яблуко промийте в проточній воді, виріжте серцевину з кісточками і розріжте фрукт на шматочки.
Перекладіть порізані фрукти в чашу блендера. Додайте охолоджений кефір. Збивайте інгредієнти на максимальній потужності до однорідної і ніжної текстури. Прикрасьте смузі долькою мандарина або кільцем ківі.
- За бажанням до смузі можна додати мед або інший натуральний підсолоджувач.
9) Малиново-банановий смузі
Інгредієнти:
- 150 г заморожених плодів малини;
- 1 банан;
- 100 мл молока;
- мелена кориця (за смаком).
Приготування:
Банан очистіть від шкірки, малину дістаньте з морозильної камери заздалегідь, щоб вона набула кімнатної температури. Всі інгредієнти, крім кориці, збийте блендером, до отримання густої однорідної консистенції. Налийте смузі у склянки, зверху посипте корицею.
10) Овочево-фруктовий зелений смузі
Інгредієнти:
- 2 стебла селери;
- 1 ківі;
- 1 яблуко;
- 1 невеликий пучок петрушки;
- 1 ч.л. меду;
- 150 мл води.
Приготування:
Стебла селери вимийте, наріжте невеликими шматочками і покладіть у чашу блендера. Петрушку промийте під проточною водою, дрібно наріжте, щоб великі листочки не заплуталися в ножах блендера, і покладіть у чашу до селери. Налийте трохи води, збийте, потім влийте решту води і запустіть блендер ще раз.
Яблуко помийте, наріжте шматочками і закиньте в чашу.
- До слова, яблуко можна використовувати як з шкіркою, так і без неї. Те ж саме стосується і серцевини — все залежить від вашого бажання і потужності блендера.
Ківі очистіть від верхнього шару, наріжте і додайте до інших складових смузі.
За бажанням підсолодіть смузі медом або іншим підсолоджувачем. Змішайте все за допомогою блендера до отримання однорідної текстури.
11) Чорнично-буряковий смузі
Інгредієнти:
- 1 чашка замороженої чорниці;
- 0,5 склянки густого грецького йогурту;
- шматочок сирого очищеного буряка;
- 4 ст. л. молока;
- 2 ч. л. меду;
- 2 листочка м’яти.
Приготування:
Дістаньте ягоди з морозильної камери, зачекайте, поки вони стануть кімнатної температури. Покладіть у чашу блендера всі інгредієнти і збивайте 3 хвилини, поки консистенція смузі не стане однорідною.
12) Смузі з бананом і какао
Інгредієнти на 2 порції:
- 2 банани;
- 2 ст.л. какао;
- 150 мл молока або кефіру;
- 2 ч.л. меду.
Приготування:
Очистіть банани від шкірки. Збийте спочатку банан з какао і медом, молока або кефір додайте в залежності від бажаної густоти. Прикрасити напій можна подрібненим за допомогою дрібної терки шматочком чорного шоколаду.
13) Мандариновий смузі
Інгредієнти:
- 2 мандарини;
- 1 банан;
- 1 склянка молока;
- 1/3 склянки йогурту;
- 1 ч.л. меду;
- ванілін (за смаком).
Приготування:
Очистіть банан, поріжте його на невеликі шматочки і покладіть в морозильну камеру на 20 хвилин. Очистіть мандарини і покладіть у чашу блендера разом з замороженим бананом. Додайте молоко, йогурт, мед і ванілін. Збийте на максимальній швидкості 30 секунд.
14) Чорничний-банановий смузі
Інгредієнти:
- 1 банан;
- 100 грам замороженої чорниці;
- 0,5 склянки йогурту або молока.
Приготування:
Банан очистіть від шкірки, чорницю дістаньте з морозильної камери заздалегідь, щоб вона набула кімнатної температури. Додайте всі інгредієнти в блендер і змішайте до однорідності.
15) Смузі з какао та горіхами
Інгредієнти на 2 порції:
- 200 г кисломолочного сиру;
- 3 ст. л. очищених волоських горіхів;
- 1 ст. л. какао;
- 250 мл ряжанки.
Приготування:
Покладіть у чашу блендера сир середньої жирності, какао та горіхи. За бажанням, замість волоських горіхів можна використовувати фундук, мигдаль або суміш з цих горіхів. Налийте в чашу блендера охолоджену в холодильнику ряжанку.
На високій швидкості збийте інгредієнти, поки смузі не стане однорідним, а горіхи — дуже дрібними. Налийте напій у склянки і подавайте, прикрасивши горіхами.
Сподіваємося: якийсь рецепт сподобається вашій дитині. Експериментуйте зі смаками, вигадуйте нові поєднання і насолоджуйтеся результатом. Смачного!