Масниця — одне із найдавніших слов’янських свят, яке і дотепер відзначається в останній тиждень перед Великим постом. Оскільки цього року Великдень припадає на 2 травня, Масний тиждень українці відзначають з 8 по 14 березня. Щоправда, зараз мало хто знає, як насправді наші предки святкували цей період, які страви готували й чому колодки в’язали.

Пропонуємо вам зануритися в глибину століть і познайомитися з українськими традиціями святкування Масниці.

1) Походження назви свята

Українські звичаї святкування Масниці (Свята Колодія) - Learning.ua

В Україні назва «Масниця» утворилася від слова «масний», тобто такий, що містить багато жиру, масла. Адже в останній тиждень перед постом вживали багато масних страв. Сім днів поспіль було дозволено їсти масло, яйця та молочні продукти. М’ясо ж уже було забороненим.

У багатьох регіонах України свято мало власні назви. Назвемо найбільш поширені:

Значення цих регіональних назв свята будемо розкривати далі у статті.

2) Переплетення язичницьких і християнських традицій

У святі тісно переплетені елементи язичницької міфології та християнства. Ще в дохристиянські часи Масниця відзначалася на честь весняного рівнодення, яке вважалося початком нового року.

З язичницькими віруваннями також пов’язане вшанування Колодія, про якого розкажемо нижче.

З приходом християнства церква зберегла старий звичай зустрічі весни, але приурочила його до початку Великого посту. Так, нам відоме церковне свято Сирна седмиця, або М’ясопуст.

3) У давнину святкування тривало 3 тижні

До XVII століття Масницю святкували три тижні поспіль:

Перший тиждень називався Всеїдним. Протягом нього м’ясо дозволялось споживати щодня. Хто мав змогу, запікав гусей, качок, перепелів, голубів. Заможні селяни смажили цілого кабана, запікали ягнятину, робили рулети, вудженину (копчене м’ясо).

Другий тиждень називали Переступним або Рябим. У цей період заборонялося споживати м’ясо в середу і п’ятницю.

Третій тиждень називався Сиропусним, власне Масниця (Колодій). На цей тиждень припадало найгучніше святкування.

4) Як святкували Масницю?

Етнографи відзначають, що у святкування Масниці наші предки вкладали багато смислів. Це було і перше весняне свято, і період прощання із зимовим циклом свят, і час поступової зміни раціону.

Український етнограф Олекса Воропай в книзі «Звичаї нашого народу» відзначав, що Масляна складалася з трьох частин:

Святкували Масницю весело та гучно, адже це було останнє гуляння перед суворим постом. Зазвичай влаштовували святкування у складчину (кожен приносив з собою страви та напої або продукти для спільного приготування), ходили один до одного гостювати.

За словами етнографа Галини Олійник, молодь на Масницю намагалася «відвести душу», бо наступні вечорниці влаштовували аж у вересні.

Вона відзначає, що універсального обряду та способу святкування Масниці для всієї України ніколи не було. В кожному регіоні були різні назви для свята, днів тижня у ньому та обрядів.

Однак сенс свята зберігався і був спільним для всіх. У цей період не можна було робити важку домашню роботу — рубати, ткати, прясти, білити, шити та вишивати. Крім того, на Масницю вже не можна було брати шлюб.

5) Традиційні страви Масниці

Українські звичаї святкування Масниці (Свята Колодія) - Learning.ua

За звичаєм, цього тижня вже відмовлялися від м’ясної їжі. Натомість вживали багато молочних продуктів, що й дало назву цим дням — Масний, Сиропусний тиждень.

Годилося щодня готувати макітру вареників із сиром, щедро посмачених вершковим маслом або сметаною. Побутували приказки: «Чекайте, вареники, прийде й на вас Масниця!», «Дав Бог — Масниці діждали, то вареників ся понаїдали!».

Взагалі, вареники є давньою обрядовою стравою українців. За свідченнями етнографів, вареник вважався символом Молодого місяця (адже формою він нагадує півмісяць) та продовження роду (начинка символізує вагітну жінку).

Відповідно, в деяких регіонах Масницю називали Бабським тижнем. Загалом, жінкам під час Масного тижня дозволялося відпочивати, їм прощалися дрібні витівки.

Окрім, вареників з сиром, на свято готували:

Етнограф Галина Олійник зазначає, що млинці («бліни») в давнину смажили лише в прикордонних регіонах — на Чернігівщині та Слобожанщині.

6) Чому в давнину свято називалося Колодієм?

У давнину серед українців найбільш поширеною назвою Масниці була Колодій, а головним обрядом, приуроченим до свята — «Колодки».

На той час основою свята були язичницькі вірування. Так, у давньослов’янській міфології Колодій — бог шлюбу, любові та злагоди. За народним повір’ям, Колодій щедро обдаровував здоров’ям, злагодою, достатком тих, хто створював родини, він дарував подружжю діточок. Тож тих, хто до Колодія не одружився, жартома карали: прив’язували так звані «колодки», від яких потрібно було відкуповуватися. Детально цей обряд опишемо нижче.

Існувало й інше трактування: Колодка, Колодій — символ того, що сонце піднімається вище по своєму небесному колу, тобто «коло діє».

7) Як проводився обряд «Колодки»?

У давнину обряд тривав протягом тижня, головними дійовими особами були жінки — заміжні молодиці. Кожного дня відбувалося дійство, яке мало свою назву. Так:

1) У понеділок «колодка родилася» (жінки, зібравшись разом, сповивали поліно або макогон полотняною тканиною і прикрашали, як ляльку, стрічками та квітами).
2) У вівторок — «хрестилася» (у селі відтворювали обряд хрестин, вибирали хресних батьків).
3) В середу їй справляли «похрестини» (приходили святкувати всі, хто не встиг прийти в понеділок чи вівторок).
4) У четвер вона «помирала».

5) В п’ятницю колодку «хоронили».
6) У суботу — «оплакували» (насправді ніхто не плакав: гомоніли, співали і гуляли так само, як і при народженні колодки).
7) В неділю, а в деяких регіонах у понеділок або вівторок, молодь «волочила колодку».

Як це відбувалося? Молодим парубкам, які не одружилися протягом року, прив’язували до руки колодку, приговорюючи: «Не женився єси, то колодку носи!».

Колодка була символом спокути, адже за уявленнями наших предків усе живе повинно бути в парі. Тож у деяких регіонах в’язали колодки і дівчатам, але рідше.

Згідно з обрядом, колодку хлопець сам не міг зняти, це мала зробити дівчина, а він за це повинен був відкупитися від неї грошима або подарунками: намистом, кольоровими стрічками або хусткою, якщо до дівчини збирався йти з сватами.

Люди вірили, що якщо вони виконають звичні їм обряди, біди оминуть їх у новому році. Погулявши отак цілий тиждень, наші люди говорили колись: «Масляна, Масляна, яка ти мала, — якби ж тебе сім неділь, а посту одна!».

8) Що робили в Прощену неділю?

Після запровадження християнства останній день Масниці почали називати Прощеною неділю. Вважалося, що не можна постувати з гріхами на душі.

Першими в цей день просили одне в одного пробачення священик і парафіяни після вечірньої служби. Літні люди в цей час відвідували усіх рідних, друзів і просто знайомих, щоб пробачити одне одному заподіяні кривди. Дехто відвідував кладовище, щоб і померлі родичі простили їм .

9) Чому зараз свято набуло багатьох рис російської «Масленицы»?

Українські звичаї святкування Масниці (Свята Колодія) - Learning.ua

Традиційна українська обрядовість на Масницю з приходом радянської влади почала відходити в небуття.

Спочатку в рамках антирелігійної кампанії свято було заборонено. А згодом, у 60-70-хх роках ХХ ст. (за часів правління Хрущова та Брежнєва) його було відновлено як масові гуляння трудового народу на честь зустрічі зими з весною.

Крім того, заміні традицій сприяло активне переселення росіян на українські землі. Наші міста і села ще з часів Голодомору поступово заселялися росіянами, які відтворювали в Україні свої звичаї.

Тож млинець як символ сонця та опудало Зими поступово витіснили готування вареників і обряд «Колодки».

І це мало свій ефект: той формат свята, який дозволявся і насаджувався, надовго закріпився як звичний. Однак нині ми з радістю спостерігаємо, що все більше українців цікавиться справжніми витоками свята й прагне дотримуватися українських звичаїв Масниці.