1 січня 2022 року в українських школах завершився перехідний період з оновлення системи харчування, ініційованого Першої леді Оленою Зеленською. Як повідомляють у Держпродспоживслужбі, наразі реформа шкільного харчування має запрацювати повною мірою.
- «Держпродспоживслужба контролюватиме впровадження нових норм та дотримання санітарних норм закладами освіти. Ця реформа дуже важлива, адже результати цієї реформи торкаються кожного з нас через здоров’я наших дітей», — зазначає Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.
Тож у сьогоднішній статті ми вирішили детальніше розглянути основні зміни в харчуванні учнів у шкільних їдальнях.
Яким буде нове меню у школах?
Відтепер раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним. Оновлене 4-тижневе меню для шкільних їдалень включає в себе 160 страв, які будуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти.
Меню розробили шеф-кухар Євген Клопотенко та команда проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України.
- «У меню шкільних їдалень з’являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшено кількість фруктів та м’яса у раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень», — пояснив Євген Клопотенко під час презентації меню.
Так, серед традиційних українських страв у їдальнях будуть готувати банош, шпундри, вертуту, полтавський борщ, товчанку тощо. Школярі зможуть спробувати і популярні страви світової кухні: пастуший пиріг, сінабон з корицею, чилі кон карне, лобіо тощо.
- Діти, які не вживають глютен, зможуть скуштувати банановий бісквіт, булочку з корицею, горіхове печиво, млинці.
Крім того, в оновленому меню обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.
Ознайомитися з рекомендованим меню (фото та рецептами приготування) можна на платформі «Знаїмо», а також у збірнику технологічних карток на страви.
- Враховуючи, що деякі шкільні кухарі мають недостатню кваліфікацію, Євген Клопотенко разом зі своєю командою CultFood та з Україно-швейцарським проєктом «Діємо Для Здоров’я» у лютому-березні запустять в обласних центрах офлайн-тренінги для їхнього навчання.
Яких норм мають дотримуватися заклади освіти?
Усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:
- зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази — до 7,5 г на один прийом їжі;
- збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
- зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
- збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
- збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.
Крім того, заклади мають дотримуватися таких норм:
1) Приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження:
- овочі;
- салати;
- злакові;
- фрукти;
- ягоди.
2) Картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі або не більше трьох разів на тиждень у разі 6—7-денного перебування.
3) Відварювати овочі, щоби приготувати салати на наступний день, не дозволяється.
4) Салати потрібно заправляти перед видаванням.
5) Надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису).
6) Надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння.
7) М’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами.
8) Насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій.
9) Одним з найбільш корисних компонентів складних страв, зокрема салатів, можуть бути очищені горіхи та насіння.
- Але про це треба вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це.
- Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру.
10) Сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів.
11) Плавлений сир не дозволяється.
12) Сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі.
13) Заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту.
14) Питна вода має бути доступна завжди під час їжі.
15) Сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.
16) Забороняється виготовлення:
- кислого молока «самоквасу»;
- холодців;
- м’ясних і рибних салатів;
- холодників;
- паштетів;
- зельців;
- форшмаку;
- виробів у фритюрі;
- макаронів «по-флотськи» із сиром м’яким, сиром кисломолочним або м’ясом;
- млинців із сиром м’яким, сиром кисломолочним або м’ясом;
- кремів;
- морсів, напоїв із штучними барвниками, ароматизаторами та підсолоджувачами.
Зазначимо також, що відповідно до Порядку організації харчування у закладах загальної середньої освіти тривалість перерви між навчальними заняттями для організації прийому їжі для учнів 1-4 класів повинна становити не менше ніж 30 хвилин, для учнів 5-11 (12) класів — не менше ніж 20 хвилин.
- Детальніше з нормами харчування у закладах освіти можна ознайомитися на сайті Верховної Ради України.
Що забороняється продавати у школах?
У шкільних буфетах заборонено продавати:
- солодкі хлібобулочні вироби;
- продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;
- газовані напої, зокрема й солодкі;
- м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
- непастеризовані соки та молочні продукти;
- каву;
- гриби.
Сподіваємося, реформування шкільного харчування допоможе українським дітям залишатися здоровими і спонукає дорослих задуматися про харчові звички своєї родини. Адже, як зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, саме нездорове харчування є пусковим механізмом, який запускає зміни, що призводять до неінфекційних хвороб. А кожна п’ята смерть трапляється через те, що люди їдять нездорову їжу.