1 січня 2022 року в українських школах завершився перехідний період з оновлення системи харчування, ініційованого Першої леді Оленою Зеленською. Як повідомляють у Держпродспоживслужбі, наразі реформа шкільного харчування має запрацювати повною мірою.

Тож у сьогоднішній статті ми вирішили детальніше розглянути основні зміни в харчуванні учнів у шкільних їдальнях.

Яким буде нове меню у школах?

Нове меню у шкільних їдальнях: як зміниться харчування школярів - Learning.ua

Відтепер раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним. Оновлене 4-тижневе меню для шкільних їдалень включає в себе 160 страв, які будуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти.

Меню розробили шеф-кухар Євген Клопотенко та команда проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України.

Так, серед традиційних українських страв у їдальнях будуть готувати банош, шпундри, вертуту, полтавський борщ, товчанку тощо. Школярі зможуть спробувати і популярні страви світової кухні: пастуший пиріг, сінабон з корицею, чилі кон карне, лобіо тощо.

Крім того, в оновленому меню обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.

Ознайомитися з рекомендованим меню (фото та рецептами приготування) можна на платформі «Знаїмо», а також у збірнику технологічних карток на страви.

Яких норм мають дотримуватися заклади освіти?

Усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:

Крім того, заклади мають дотримуватися таких норм:

1) Приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження:

2) Картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі або не більше трьох разів на тиждень у разі 6—7-денного перебування.

3) Відварювати овочі, щоби приготувати салати на наступний день, не дозволяється.

4) Салати потрібно заправляти перед видаванням.

5) Надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису).

6) Надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння.

7) М’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами.

8) Насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій.

9) Одним з найбільш корисних компонентів складних страв, зокрема салатів, можуть бути очищені горіхи та насіння.

Нове меню у шкільних їдальнях: як зміниться харчування школярів - Learning.ua

10) Сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів.

11) Плавлений сир не дозволяється.

12) Сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі.

13) Заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту.

14) Питна вода має бути доступна завжди під час їжі.

15) Сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.

16) Забороняється виготовлення:

Зазначимо також, що відповідно до Порядку організації харчування у закладах загальної середньої освіти тривалість перерви між навчальними заняттями для організації прийому їжі для учнів 1-4 класів повинна становити не менше ніж 30 хвилин, для учнів 5-11 (12) класів — не менше ніж 20 хвилин.

Що забороняється продавати у школах?

У шкільних буфетах заборонено продавати:

Сподіваємося, реформування шкільного харчування допоможе українським дітям залишатися здоровими і спонукає дорослих задуматися про харчові звички своєї родини. Адже, як зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, саме нездорове харчування є пусковим механізмом, який запускає зміни, що призводять до неінфекційних хвороб. А кожна п’ята смерть трапляється через те, що люди їдять нездорову їжу.